Στην Κυψέλη
Μελισσοκόμος επί τω έργω
Name: BeeHappy
Location: ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ, GR

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 21, 2011

Μην Αγανακτείτε μόνο, ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΤΕ

Η κοινωνία των ανθρώπων δεν είναι φύση. Είναι η εκλογικευμένη οικειοποίηση, για λογαριασμό του ανθρώπου, των δεδομένων της φύσης.Η κοινωνία των μελισσών ευημερούσε πάντα σ’ αυτόν τον τόπο. Εκείνο που δε λέει να ευημερήσει είναι η κοινωνία των ανθρώπων. Και αυτό γιατί αυτή δεν στηρίζεται στο «κοινωνικό ένστικτο», αφού τέτοιο ένστικτο υπάρχει μόνον σε κάποια έντομα όπως οι μέλισσες.

Ίσως κάποιοι από σας έχετε δει τον «Μελισσοκόμο» του Αγγελόπουλου.

Ως άλλος Σπύρος (στην ταινία ο πρωταγωνιστής Μαστρογιάνι ονομαζόταν Σπύρος, όχι τυχαία βέβαια καθώς εννοιολογικά το όνομα παραπέμπει στη σπορά, την «εν δυνάμει ζωή»), αισθάνομαι αυτοεξόριστος στον ίδιο μου τον τόπο. Ζούμε πια σ’ ένα τόπο που δεν είναι δικός μας. Η Ελλάδα δεν ανήκει στους Έλληνες. Ανήκει στους εξ Ελλήνων διιστορικούς Κοτζαμπάσηδες, υπό την εσωτερική κατοχή των οποίων συνεχίζουμε να βρισκόμαστε.

Δυστυχώς, για να επανέλθω στα των μελισσών, τα τελευταία χρόνια ούτε οι μέλισσες ευημερούν στον τόπο μου.

Τέτοιο διάστημα πέρυσι είχα κάνει επώνυμη (ως πρόεδρος του Μελισσοκομικού Σωματείου Ανατολικής Αττικής «Ο ΚΗΦΗΝΑΣ») καταγγελία στη σχετική διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετική με τις απίστευτες απώλειες που βιώναμε λόγω των χημικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνταν για τα φοινικόδεντρα. Ως απάντηση τότε λάβαμε μια επιστολή όπου επαναλάμβανε τις οδηγίες προς τους φορείς εφαρμογής της κατ’ εξαίρεση έγκρισης χρήσης των σχετικών χημικών σκευασμάτων. Το αποτέλεσμα ήταν για πρώτη φορά, να ζήσουμε σε τέτοια έκταση το φαινόμενο των δηλητηριάσεων των μελισσοσμηνών μας.

Φέτος δυστυχώς το πρόβλημα ξεκίνησε πριν καλά καλά ξεκινήσει το Φθινόπωρο.

Σε συνδυασμό μάλιστα φέτος με τους απαράδεκτους για αστικό περιβάλλον αεροψεκασμούς και δηλητηριάσεις όλων στάσιμων και μη υδάτων (έχει δηλητηριαστεί όλος ο υδροβιότοπος του Σχοινιά), το πρόβλημα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Δεν είναι υπερβολή, ότι αυτήν τη στιγμή δεν πετάει μέλισσα σε μια περιοχή από το Γραμματικό μέχρι το Λαύριο. Ακολούθησαν νέες καταγγελίες μας για το ίδιο θέμα προς κάθε κατεύθυνση.

Φέτος το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου φρόντισε να στείλει τουλάχιστον με επείγουσα διαδικασία έγγραφα με επισημάνσεις προς τους φορείς εφαρμογής.

Σε αυτά ζητείται η συνδρομή τους προς επιβεβαίωση των καταγγελιών μας.

Καθώς φέτος έχω γίνει δέκτης αμέτρητων τηλεφωνικών καταγγελιών για μαζικούς θανάτους μελισσών, τις οποίες όμως δεν μπορώ να κοινοποιήσω στους αρμόδιους φορείς, από το βήμα αυτό απευθύνομαι σε κάθε συνάδερφο που αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα να προωθήσει την καταγγελία του εγγράφως στους φορείς που θα αναφέρω παρακάτω. Εκτός του ότι οι καταγγελίες οφείλουν να είναι επώνυμες, χρήσιμο θα ήταν να αποστείλετε μαζί με την καταγγελία σας και φωτογραφικό υλικό με ανθισμένους φοίνικες.

Οι οδηγίες εφαρμογής των εγκεκριμένων φαρμάκων (η χρήση βέβαια των μη εγκεκριμένων είναι τεράστια και ανεξέλεγκτη) απαιτούν την κοπή όλων των ανθοταξιών των φοινικόδεντρων, κάτι που πουθενά δεν είδαμε να εφαρμόζεται.

Συνάδερφοι, το θέμα των χημικών ψεκασμών είναι τεράστιο και οι αρμόδιοι φορείς μας (ΟΜΣΕ κλπ) οφείλουν να το δουν με περισσότερη θέρμη.

Από την πλευρά μας οφείλουμε να καταγγέλλουμε καθημερινά όλα τα σχετικά περιστατικά. Η διοίκηση (πολιτεία) καλώς ή κακώς δεν μπορεί να λειτουργεί με φήμες και αόριστες πληροφορίες. Όσο δυσκίνητη και αν είναι, αν κατακλυστεί από καταγγελίες θα ενεργοποιηθεί.

Στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις στείλτε την επώνυμη καταγγελία σας μαζί με το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό.

Όπως ο «Μελισσοκόμος» του Αγγελόπουλου, ότι χάσαμε από τη δυσλειτουργική κοινωνία των ανθρώπων ας το διαφυλάξουμε στη λειτουργική κοινωνία των μελισσών.

Στείλτε τις καταγγελίες σας στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις syg046@minagric.gr & syg080@minagric.gr υπ' όψιν των κυρίων Νασιόπουλου και Φουντουλάκη αντίστοιχα. Φροντίστε να κοινοποιήσετε τις καταγγελίες σας και σε μας στη διεύθυνση beehappy.gr@gmail.com. Πλέον αυτών ενημερώστε εγγράφως και το αρμόδιο τμήμα του δήμου σας. Αποτελεί ευθύνη τους η ορθή εφαρμογή των οδηγιών και ποινικό αδίκημα η απόκρυψη κάθε περιβαλλοντολογικού προβλήματος που τους κοινοποιείται.

4 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

bravo

9/21/2011 7:07 μ.μ.  
Blogger Beekeeper said...

Πρόεδρε καλά χριστούγεννα ευχόμαι!

12/24/2011 6:10 μ.μ.  
Blogger ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ said...

Χρόνια Πολλά, Καλά Χριστούγεννα, το φως της γεννήσεως του Θεανθρώπου να φωτίσει τις ψυχές όλων των ανθρώπων για περισσότερη Αγάπη, Αλληλοκατανόηση και Συμπόνια απέναντι σε αυτούς που υποφέρουν.
Εύχομαι ολόψυχα το νέο έτος 2012 να είναι πιο ευτυχισμένο, δημιουργικό και ελπιδοφόρο.

12/24/2011 7:55 μ.μ.  
Blogger Θεοδόσης Κατσαρός said...

Καλή Χρονιά
Χρόνια Πολλά με υγεία και χαρά.

1/01/2012 9:44 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home