Στην Κυψέλη
Μελισσοκόμος επί τω έργω
Name: BeeHappy
Location: ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ, GR

Τρίτη, Νοεμβρίου 23, 2010

Δεν αλλάζουμε, βουλιάζουμε


Για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες της κρατικής προχειρότητας, της ανευθυνότητας, και της αδυναμίας σχεδιασμού ενός ολοκληρωμένου τρόπου αντιμετώπισης ενός προβλήματος.Ίσως σας είναι γνωστό ότι οι φοίνικες (συγκεκριμένα 2 ποικιλίες) εδώ και 2 περίπου χρόνια αφανίζονται λόγω της εξάπλωσης ενός σκαθαριού το οποίο εισήχθη στη χώρα μας με προσβεβλημένο υλικό από την Αίγυπτο. Προφανώς οι αρμόδιοι υπάλληλοι στις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας παρακολουθούσαν τον Αυτιά για το πως θα βγουν στη σύνταξη πριν την ώρα τους, και δεν τους ανησύχησε ότι εισάγεται ένα έντομο το οποίο δεν έχει εχθρό στη χώρα μας. Ίσως να απεργούσαν μάλιστα καθώς άκουσαν ότι θα κοπεί το επίδομα παραγωγικότητας.
Το σκαθάρι εισήχθη και καθώς δεν υπήρχε φυσικός εχθρός να το περιορίσει εξαπλώθηκε ταχύτατα. Οι φοίνικες που διακοσμούσαν σπίτια δρόμους και πλατείες άρχισαν να ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο.
Κάπου μεταξύ Αυτιά και προάσπισης των κεκτημένων, κάποιοι έγραψαν στα απόκρυφά τους Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Κανονισμούς και χεράκι χεράκι με τις φαρμακοβιομηχανίες ενέκριναν τη χρήση ισχυρών χημικών σκευασμάτων όπως το Φουραντάν και το Κονφιντόρ (ανάμεσα σε πολλά άλλα) μέσα στον αστικό ιστό. Τα κονδύλια εγκρίθηκαν εν μια νυκτί και τα χημικά σκευάσματα, άγνωστα μέχρι τότε στους φοίνικες, γέμισαν τα ριζικά συστήματα και τους κορμούς των φοινικόδεντρων. Το σκαθάρι δεν καταστρεφόταν αλλά ποιος ενδιαφερόταν. Φυσικά δεν ραντιζόταν μόνον οι ποικιλίες που προσβάλλονταν από το σκαθάρι αλλά "προληπτικά" όλοι οι φοίνικες.
Το καλοκαίρι πέρασε, ο χειμώνας δεν λέει να κάνει την εμφάνισή του ακόμα και οι μέλισσες θρέφουν γόνο λες και είναι άνοιξη. Τα λουλούδια του φοίνικα είναι μια πολύτιμη πηγή γύρης αυτήν την περίοδο. Είναι εντυπωσιακό το θέαμα των μελισσών πάνω στα λουλούδια του φοίνικα. Δείτε μια σχετική ανάρτηση του Κώστα εδώ.
Φέτος όμως οι μελισσοκόμοι δεν χαίρονται με την παρατεταμένη καλοκαιρία.
Εδώ και βδομάδες δεκάδες μελισσοκόμοι επικοινώνησαν μαζί μου αναφέροντας εκτεταμένες απώλειες από άγνωστη αιτία που έμοιαζε με δηλητηρίαση. Οι περισσότεροι διατηρούν τα μελισσοσμήνη τους στην Ανατολική και Νότια Αττική. Τα δείγματα μελισσών που έστειλα στο ΕΘΙΑΓΕ απλά επιβεβαίωσαν ότι ο θάνατος οφείλεται σε δηλητηρίαση.
Ακολούθησαν οι πρώτες αναρτήσεις στα μελισσοκομικά blogs.
Σχολιάζοντας την συγκεκριμένη ανάρτηση έκανα την υπόθεση να ευθύνεται ο φοίνικας για το φαινόμενο.
Σήμερα το απόγευμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον καθηγητή κ. Χαριζάνη απλά επιβεβαιώθηκα.
Δυστυχώς οι δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν σε συνδυασμό με τις δραστικές ουσίες και τον τρόπο δράσης (διασυστηματικά) συντέλεσαν στο να μετατρέψουν την πολύτιμη γύρη σε δηλητήριο.
Δεν έχω χρόνο να αναφερθώ με περισσότερες λεπτομέρειες.
Μετακινήστε άμεσα τα μελισσοσμήνη σας από περιοχές με φοινικόδεντρα και τροφοδοτήστε με πυκνό σιρόπι προκειμένου να αραιωθεί η πυκνότητα του δηλητηρίου.
Οι φαρμακοβιομήχανοι και οι αρμόδιοι μισθωτοί τους στα κέντρα αποφάσεων και εγκρίσεων σας ευχαριστούν για μια ακόμη φορά (η προηγούμενη ήταν για την έγκριση ψεκασμού των πεύκων καθώς λέκιαζαν τα πεζοδρόμια και τα αυτοκίνητα). Για τις νευροτοξικές συνέπειες των χημικών σκευασμάτων στο άνθρωπο θα τα πούμε μιαν άλλη φορά.


Ετικέτες , ,

7 Comments:

Blogger Beekeeper said...

αν δεις τι γίνετε στο Φάληρο και στην Ερέτρια θα κλάψεις. (και αλλού, απλά εγω εκεί γυρνάω...) Πεθαίνουν δέντρα 60 και πλέον ετών. Το δε σκαθάρι
(και οχι άκαρι που λανθασμένα λένε μερικοί) είναι αρκετά μεγάλο σε διαστάσεις.

Όταν διάβασα το σχόλιο σου στον Παναγιωτόπουλο απογοητεύτηκα γιατι κατάλαβα ότι έχεις δίκιο.

θα περάσουμε άλλη μια δοξασμένη εποχή ψεκασμών για marchalina hellenica.

Είναι απίστευτο πόσο εύκολα καταφεύγει ο κόσμος στην εύκολη λύση του δηλητηρίου για να "γλυτώσει" απο τα προβλήματα του. Στη Φωκίδα γνωρίζω προσωπικά βοσκό, που έχει γεμίσει το βουνό με τόσες φόλες για τους λύκους, που αρχίσανε να τις τρώνε ακόμα και τα αγριογούρουνα και να τα βρίσκουν νεκρά στο δάσος!

11/23/2010 11:47 π.μ.  
Blogger Μάντης Τειρεσίας said...

Δυστυχώς αυτή είναι η Ελλάδα μας.
Ασχετοσύνη και προχειρότητα σε όλακαι μετά κλαίμε γιατί δεν μας φτάνουν τα φράγκα. Πως να σε φτάσουν τα φράγκα ρε σαρδανάπαλε όταν το μοναδικό που σκέφτεσαι είναι πως θα τσεπώσουν υπερκέρδοι οι φίλοι σου (εδώ οι φαρμακοβιομηχανίες).
Και η ιστορία συνεχίζεται και εμείς γινόμαστε μάρτυρες.
Τι να πει κανείς....

Φιλικά και συντροφικά...

11/23/2010 4:46 μ.μ.  
Blogger Beekeeper said...

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231068798

σχετικό άρθρο

11/25/2010 3:51 μ.μ.  
Blogger Θεοδόσης Κατσαρός said...

Έτσι εξηγείτε. Και έσπαζα το κεφάλι μου.
Κρίμα.

11/28/2010 8:42 μ.μ.  
Blogger Beekeeper said...

Xρόνια πολλά πρ. :)

12/12/2010 10:01 μ.μ.  
Blogger Θεοδόσης Κατσαρός said...

Χρόνια Πολλά πολύχρονος.

12/12/2010 10:57 μ.μ.  
Blogger π. Σπυρίδων Κωνσταντής said...

Χρόνια πολλά!!!

12/12/2010 11:15 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home