Στην Κυψέλη
Μελισσοκόμος επί τω έργω
Name: BeeHappy
Location: ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ, GR

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 12, 2006

Πρόπολη και φυτοπροστασία

Όπως λέγαμε και στο στρατό η άδεια δεν είναι απολυτήριο!
Εκεί που χαλαρώσαμε και παρατηρούσαμε τις μέλισσες στις ζαρντινιέρες, ξανά στην πίεση. Ειδικά τώρα που ξεκίνησαν και τα σχολεία...τι να σας πω, ψυχολογικά αισθάνομαι ότι ξεκινάν οι διακοπές μου μόλις τελειώσουν τα σχολεία και σταματάν απότομα την ημέρα του αγιασμού. Δεν είμαι εκπαιδευτικός αλλά γονιός με δυο παιδιά στο γυμνάσιο και το λύκειο.
Ας δούμε σήμερα κάτι χρήσιμο.
Την εποχή αυτή σε αρκετές κυψέλες παρατηρείται αυξημένη παραγωγή πρόπολης. Οι μέλισσες διαισθανόμενες την έλλειψη τροφής φροντίζουν να θωρακίσουν καλά την κυψέλη τους, ειδικά εκεί όπου οι εχθροί είναι πολύ και ενοχλητικοί (μυρμήγκια, σκούρκοι, ποντίκια, αχερόντια).
Υπάρχουν δύο θεωρίες για την προέλευση της πρόπολης. Σύμφωνα με τον
Kuestenmacher (1912) η πρόπολη αποτελεί προϊόν των μελισσών και είναι το
υπόλοιπο της γύρης που το επεξεργάζονται σε ένα είδος ρητίνης,
εμπλουτισμένο με διάφορα ένζυμα και βιολογικά προϊόντα του στομάχου
τους. Σύμφωνα με τη θεωρία του Resch (1927) οι μέλισσες συλλέγουν την
πρόπολη από τους οφθαλμούς, την επιφάνεια των καρπών, το φλοιό των
φυτών και τα άνθη. Αυτό το υλικό λέγεται χυμός των φυτών, βλέννα
προστατευτική έκκριση, ή έκκριση οφθαλμών. Η σημερινή άποψη συνδυάζει
και τις δυο θεωρίες: Οι μέλισσες συλλέγουν το κύριο μέρος της πρόπολης
από τα φυτά, το εμπλουτίζουν με δικές τους ουσίες και το επεξεργάζονται στο
τελικό γνωστό προϊόν.
Σε κάθε περίπτωση η πρόπολη είναι ένα από τα πλέον χρήσιμα προϊόντα της κυψέλης.
Σήμερα θα αναφέρω μια από τις χρήσεις της, αυτήν που αφορά την φυτοπροστασία. Και ειδικά τον δάκο της ελιάς. Εξ ίσου χρήσιμη είναι και στον άνθρωπο. Σε επόμενο post θα αναφέρω το σχετικό σκεύασμα και τις χρήσεις του.
Σε ένα μπουκάλι 1,5 ή 2 λίτρων ρίχνουμε μέσα 100 γραμ. πρόπολη και 2 γραμ. λεκιθίνη σόγιας. Προσθέτουμε στο μπουκάλι αυτό 1 λίτρο καθαρό βρόχινο νερό και κλείνουμε το μπουκάλι μ’ ένα φελλό. Ανακινούμε το μπουκάλι για 2 λεπτά συνεχώς και το τοποθετούμε έτσι κλειστό στη σκιά, σε θερμοκρασία δωματίου για 5 μέρες. Κάθε μέρα γίνεται πάλι η ανακίνηση για 2 λεπτά.
Μετά τις 5 ημέρες ανοίγουμε το μπουκάλι και δένουμε στο στόμιό του ένα πανί που θα το χρησιμοποιήσουμε σα φίλτρο. Τότε χύνουμε το υγρό του μπουκαλιού σε ένα άλλο καθαρό μπουκάλι μέχρι να ξεχειλίσει και το σφραγίζουμε. Σε αυτό το μπουκάλι πρέπει να αποφύγουμε να κλείσουμε και αέρα μέσα. Το ιδιοσκεύασμα αυτό το φυλάμε σε σκιερό, δροσερό μέρος.
Από το πρώτο το μπουκάλι που περιέχει την πρόπολη, βγάζουμε το πανί από το στόμιό του και χύνουμε μέσα ένα λίτρο καθαρό οινόπνευμα και προσθέτουμε 2 γραμμάρια λεκιθίνη σόγιας. Βουλώνουμε πάλι το μπουκάλι και το ανακινούμε για 2 λεπτά συνεχώς, το ίδιο επαναλαμβάνουμε κάθε μέρες για τις επόμενες 5 ημέρες. Μετά την 5η μέρα σουρώνουμε το υγρό σε ένα άλλο καθαρό μπουκάλι. Τώρα δεν πειράζει αν μείνει και λίγος αέρας μέσα.
Έχουμε έτσι λοιπόν 2 ιδιοσκευάσματα πρόπολης, Α το υδάτινο και Β με το οινόπνευμα.

Τρόπος χρήσης των ιδιοσκευασμάτων Α και Β.Το ιδιοσκεύασμα Α ενισχύει την ανάπτυξη των φυτών, ενώ το Β την αυτοπροστασία τους από ασθένειες κάθε είδους. Όταν θέλουμε να υποβοηθήσουμε περισσότερο την ανάπτυξη κάνουμε την εξής ανάμειξη:
Μέσα σε 1-2 λίτρα νερό προσθέτουμε 100 γραμ. από το Α και 100 γραμ. από το Β. Σε λίγο χλιαρό νερό (2-3 λίτρα) διαλύουμε 5 γραμμάρια σαπούνι, συνήθως πράσινο τρίμμα.
Σε ένα βαρέλι τώρα των 100 λίτρων χύνουμε μέσα το νερό όπου έχουμε διαλύσει το Α το Β και το σαπούνι. Ανακατεύοντας καλά προσθέτουμε νερό μέχρι να έχουμε σύνολο 100 λίτρα υγρό.
Με αυτό ψεκάζουμε δέντρα και λαχανικά. ¨όταν θέλουμε να υποβοηθήσουμε την αυτοπροστασία των φυτών χρησιμοποιούμε πιο πολύ το σκεύασμα Β από ότι το Α. Π.χ 100 γραμ. από το Α και 150 γραμ. από το Β, ή 50Α και 200Β. Πάντα προσθέτουμε σαπουνόνερο με 5 γραμ. σαπούνι.

Για το δάκο της ελιάς.Σε ένα κουβά με 5-10 λίτρα καθαρό νερό διαλύουμε 200-250 γραμ. από το παρασκεύασμα Β. Αφού ανακατέψουμε καλά, χύνουμε όλο το περιεχόμενο σε ένα μεγάλο βαρέλι. Στον κουβά πάλι διαλύουμε 100 γραμ. σαπούνι μέσα σε 5-10 λίτρα χλιαρό νερό. Αφού διαλυθεί καλά το σαπούνι, χύνουμε όλο το σαπουνόνερο μέσα στο βαρέλι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε 1,5-2 κιλά υδρύαλο νατρίου. Χύνουμε λίγο-λίγο τον υδρύαλο προσθέτοντας νερό στο βαρέλι και ανακατεύοντας. Τέλος προσθέτουμε τόσο νερό στο βαρέλι μέχρι να έχουμε συνολικά 100 λίτρα.
Ψεκάζουμε αργά το απόγευμα κατά την περίοδο της πρώτης γενιάς του δάκου την άνοιξη (Μάιο). Μετά 6 βδομάδες επαναλαμβάνουμε τον ίδιο ψεκασμό φτιάχνοντας νέο παρασκεύασμα. Τέλος του καλοκαιριού επαναλαμβάνουμε τους ίδιους ψεκασμούς δύο φορές.
(Τα παραπάνω αναφέρονται στο πολύ καλό βιβλίο του Γαβριήλ Πανάγου "ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ" χωρίς χημικά φυτοφάρμακα)
Καλό αποκαλόκαιρο.

12 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

καλημέρα! να υποθέσω ότι τα σκευάσματα αυτά είναι κατάλληλα και για λουλούδια (τριαντάφυλλα, γαρδένιες, καμέλιες);
Αν ναι, επειδή η προτεινόμενη δοσολογία είναι μεγάλη (100 λίτρα)
το τελικό σκέυασμα Α+Β+σαπούνι σε αναλογία 10ml:1 lt νερού είναι εντάξει;

9/14/2006 10:34 π.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Θα προσαρμόσεις τις δοσολογίες αναλογικά. Είναι κατάλληλο για όλα τα φυτά. Προσοχή θέλει στο οινόπνευμα, μια φορά που το παράκανα έκαψα τα φύλλα της ροδιάς.

9/14/2006 11:15 π.μ.  
Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Δεν θα είχα καμία αντίρρηση αν τα σκευάσματα είχαν "περάσει" απο τη διαδικασία έγκρισης και είχαν έγριση κυκλοφορίας κλπ(μέχρι τότε καλόν είναι να αποφεύγονται)

9/14/2006 10:06 μ.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Το χαμόμηλο και το ρακόμελο δε νομίζω αγαπητέ φίλε να έχουν περάσει από κάποια διαδικασία έγκρισης εκτός αυτής της οργανοληπτικής από αρκετές γενεές προγόνων. Κι αφού ότι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιό δυνατό, απέκτησαν έγκριση κυκλοφορίας εθιμικό δικαίω. Γνωρίζεις βέβαια καλά ότι καμιά βιομηχανία δεν θα ασχοληθεί με "φθηνά" σκευάσματα για έγκριση λόγω κόστους. Σχετική με τη μελισσοκομία αντίστοιχη περίπτωση είναι και αυτή του οξαλικού οξέως (για την καταπολέμηση του βαρρόα).

9/15/2006 10:23 π.μ.  
Blogger ΤΑΣΟΣ said...

μέχρι τότε καλόν είναι να αποφεύγονται γιατί υπάρχει παράβαση της νομοθεσίας περί γεωργικών φαρμάκων.

9/18/2006 2:51 μ.μ.  
Blogger Beekeeper said...

Πολύ βαρια το πήραμε νομίζω. Δεν ειναι αναμειξεις απο κάτι περίεργο η ύποπτο. Απόλυτα φυσικα προιόντα ειναι... πρόπολη οινόπνευμα...

9/19/2006 2:57 μ.μ.  
Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Μην επιμένεις.
Αν δεν έχουν υποστέι την πολυδάπανη και και μακροχρόνια διαδικασία έγρισης θεωρούνται ματζούνια που κανένας δεν ξέρει τις επιδράσεις των ίδιων η των μεταβολιτών τους στην υγεία χρηστών και καταναλωτών

9/24/2006 9:17 π.μ.  
Blogger Beekeeper said...

Εγω πάλι νομίζω οτι δεν ειναι σωστό να μας ανγχώνει κατι τοσο απλό, όσο να αναμείξεις πρόπολη με οινόπνευμα, μονο και μόνο επειδη δεν εχει παρει την πολυδάπανη και μακροχρόνια διαδιακασια έγκρισης. Αλλωστε η κριτική ικανότητα του καθε ενος ίσως ειναι πιο σημαντική.

Για παράδειγμα έγγκριση για άμεση κατανάλωση των προιόντων της απο τον ανθρωπο έχει η philip morris... την καθιστά αυτο μη βλαβέρή?

Ισως δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς λες και κάνω έγω λάθος. Τι ακριβώς εννοεις εγκριση και απο ποιον?

9/24/2006 10:09 μ.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Η διαδικασία της έγκρισης κυκλοφορίας ενός σκευάσματος απαιτεί την υποβολή φακέλου ο οποίος όπως ανέφερε ο Τάσος είναι μακροχρόνια αλλά κυρίως πολυδάπανη. Η όποια "εταιρεία" πριν αποφασίσει να προχωρήσει στη σχετική διαδικασία βάζει κάτω χαρτί και μολύβι και υπολογίζει πόσα θα ξοδέψει και πόσα θα αποκομίσει στο μέλλον από την πώληση του σχετικού εγκεκριμένου πλέον σκευάσματος. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρόκειται ποτέ να κατατεθεί φάκελος για σκευάσματα παρεμφερή με αυτά που συζητάμε, απλά γιατί είναι φθηνά και όπως λέει η λαική σοφία, "Η φθήνια τρώει τον παρά". Μπορείς δηλαδή να αγοράζεις θαλασσινό νερό για να ξεβουλώνεις τη μύτη σου όταν έχεις συνάχι, εμφιαλωμένο από τη Γαλλία, "Physiomer" λέγεται το σχετικό σκεύασμα, εγκεκριμένο, πιστοποιημένο κλπ και να ξοδέψεις ένα μεροκάματο ή να έρθεις μια βόλτα στη Μάκρη να ρίξεις τις βουτιές σου, να πιεις και 3 τσίπουρα και να σου κοστίσει λιγότερο.

9/25/2006 10:20 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Η κοπρια εχει παρει καποια εγκριση; Και οχι οποια και οποια κοπρια. Η καθε μια συγκεκριμενη κοπρια (καθοτι αλλη χημικη συσταση εχει η καθε κοπρια απο την διπλανη της). Νομιζω οτι πρεπει να απαγορευτει ως βελτιωτικο χωματος μεχρι καθε κακακι να παρει ISO.

10/05/2006 2:18 μ.μ.  
Blogger Vita K said...

Μόλις τέλειωσα το "Η κρυφή ζωή των μελισσών" και ψάχνοντας στο δίκτιο για τις μέλισσες έπεσα πάνω στο blog σας.Πολύ ενδιαφέρον!
Πάντα είχα μια περιέργεια για την κοινωνία των μελισσών και τώρα αυτή αρχίζει να γίνεται θαυμασμός.
Έχετε υπόψη σας άλλα βιβλία που να δίνουν στοιχεία για τη ζωή των μελισσών(όχι επαγγελματικά αλλά λογοτεχνικά ή επιστημονικά);
Ευχαριστώ.

11/03/2006 2:43 μ.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Πως σου φάνηκε η "Κρυφή ζωή των μελισσών"? Ελαφρύ θα έλεγα αλλά καλογραμμένο. Σου αφήνει μια ευχάριστη, γλυκιά (απο το μέλι?) θα έλεγα, αίσθηση στο τέλος.
Ένα από τα καλύτερα βιβλία, βραβεύτηκε με Νόμπελ ο συγγραφέας του γι' αυτό, είναι το "Από τη ζωή των μελισσών" του Karl Fon Frish.
Εξαιρετικά επίσης είναι τα βιβλία του κ. Θανάση Μπίκου (Γύρω από τη Γύρη, Πρόπολη, Όλα για το μέλι).
Κάπου είδα ένα πέρασμά σας από Καβάλα? ΤΕΙ ή άλλος λόγος? Ήμουν εκεί, αν θυμάμαι πια καλά, 83-84-85.
Παρεμπιπτόντως mafalda ήταν το παρατσούκλι της συζύγου μου - συμφοιτήτρια τότε -, τα σχετικά κόμικς τα έχουμε ακόμη και τα διαβάζει η κόρη μας.

11/06/2006 12:30 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home