Στην Κυψέλη
Μελισσοκόμος επί τω έργω
Name: BeeHappy
Location: ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ, GR

Τετάρτη, Ιουνίου 13, 2007

Μελισσοκομία στην Αυστραλία


Το παράσιτο βαρρόα είναι ίσως ο μεγαλύτερος εχθρός της μέλισσας.
Πρωτοεμφανίστηκε κάπου στην Ινδία (όπου ήδη η εκεί μέλισσα έχει αναπτύξει φυσική αντίσταση) και εξαπλώθηκε ταχύτατα σε όλο σχεδόν τον κόσμο.
Πρόσφατα εμφανίστηκε και στη Νέα Ζηλανδία.
Οι Αυστραλιανές αρχές θορυβήθηκαν και κινητοποιήθηκαν. Πριν το πρόβλημα χτυπήσει την πόρτα τους φροντίζουν να το σταματήσουν. Είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν έχει προσβληθεί.
Διαβάστε στο κυριακάτικο άρθρο της
"The Sunday Morning Herald" τον προβληματισμό του κ.Eric Whitby. Προσέξτε πως ο συνάδελφος μελισσοκόμος αντιλαμβάνεται ότι η μέλισσα δεν είναι το μέσον που του εξασφαλίζει το εισόδημα μόνο, αλλά συγχρόνως συμβάλλει στο φυσικό περιβάλλον που ζει μέσω της επικονίασης, αλλά και τη διαταραχή της διατροφικής αλυσίδας που θα επέλθει λόγω της αναγκαίας χρήσης φαρμάκων.
Στα καθ' ημάς, το κράτος δαπανά πόρους για να επιδοτεί χημικά ακαρεοκτόνα, ασυνείδητοι μελισσοκόμοι κάνουν χρήση των φαρμάκων αυτών, αλλά και άλλων πολλών, αλόγιστα και άκαιρα, ανενημέρωτοι καταναλωτές ενδιαφέρονται μόνο να μη "ζαχαρώνει" το μέλι.
Αδυνατεί η πολιτεία μας να κάνει το απλό και αυτονόητο. Οργανωμένη και καθολική, εποπτευόμενη από επιστήμονες θεραπεία, κατ' αρχήν σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα, εξαφανίζοντας εκεί κατ' αρχήν το πρόβλημα. Επέκταση του προγράμματος στην ηπειρωτική Ελλάδα σε συνεννόηση με τις μελισσοκομικές οργανώσεις, καθώς οι μεταφορές που πραγματοποιούν οι μελισσοκόμοι δυσχεραίνουν την καθολική εφαρμογή του. Σε ένα χρόνο μέσα το μέλι θα έχει απαλλαχθεί από τα ακαρεοκτόνα τουλάχιστον, οι μελισσοκόμοι θα απαλλαγούν από το πρόβλημα αλλά και την οικονομική δαπάνη.
Ποιός θα παράγει και θα πουλάει τα φάρμακα όμως?
Την πληροφορία "αλίευσα" από το blog του συνάδελφου Propolis.
Ακούμε σύγχρονο Κώστα Χατζή από τα παλιά...

Ετικέτες ,

11 Comments:

Blogger Beekeeper said...

Ναι οκ , οι τυποι ειναι φανταστικοι ομως. Βλεπεις οτι εχουν και προνοια (θα βαλουν λεει κυψελες κοντα σε λιμάνια για να μαθουν αμεσα αν σκασει εκει το varoa) και σου λεει οτι ειναι οι καθαρότεροι απο ασθενειες μελισσοκόμοι.

Το θεμα ειναι καθαρα θεμα παιδείας ρε Σπυρο. Εδω ειχαμε στη σχολη τυπο που ελεγε οτι ειχε βρει τροπο να δηλητιραζει τα μελισσια του ωστε να μη φαινεται και να περνει λεει αποζημιωσεις απο το κρατος. Αυτο ηταν το ονειρο του Να κανει μελισσια και να τα σκοτωνει για να βγαζει λεφτα. Ασε που ελεγε βλακειες γιατι δεν γινοταν καν αυτο.

Θελω να πω οτι αυτος υπαρχει και δεν τον εχουμε λιντσαρει. Θ ασχοληθουν τωρα με το βαροα? Αυτοι ειμαστε αυτα μας αξιζουν. Δυστυχως

6/13/2007 10:23 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Οπως έχιε ξαναειπωθεί εδώ το κράτος επιδοτεί αυτούς που χρησιμοποιούν φάρμακα για την βαρρόα και όχι αυτούς που θέλουν και προσπαθούν να κάνουν διάφορες πατέντες για να μήν δηλητηριάζουν τα μελίσσια τους και στην συνέχεια τον κόσμο.Υπάρχουν φάρμακα με την ίδια δραστική ουσία και ανάλογα το πόσο ακούμπησε η κάθε μιά εταιρία εγκρίθηκε το φάρμακο της μιάς και όχι της άλλης.Εεε ρε κλωτσιές που θέλουμε.

6/14/2007 7:46 π.μ.  
Blogger chaniabee said...

Σπάστε πλάκα και με το καινούριο σκαθαρακι που μας ετοιμάζουν να μας φέρουν, μας έχουν βρει ευκολόπιστους και θα μας πασάρουν ότι θέλουν !!! μάγκες τα μάτια σας 14. ισχύς εν τη ενώσει ( καταλάβατε πάντως αν το έγραψα σωστά !!:)!!)

6/14/2007 8:20 π.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Οργανωμένη κοινωνία και κράτος με συνέχεια λέγεται αυτό Κώστα. Εμείς ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει πως πρέπει να γράψουμε την ιστορία μας, και όχι την μακρινή, αυτήν για την οποία ακόμα έχουμε εν ζωή μάρτυρες.
Το είπε άλλωστε και πρωθυπουργός μας (και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε), ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ.
Καθώς όμως δεν είμαι μοιρολάτρης πιστεύω ότι είμαστε οι περισσότεροι. Αυτοί δηλαδή που θέλουμε μιαν άλλη κοινωνία. Είμαστε πολλοί αλλά είμαστε σκόρπιοι.

6/14/2007 9:58 π.μ.  
Blogger Yorgos said...

Ολα αλλάζουν. Και η γνώση μοιράζετε πέρα από κρατικο(ιδωτο)δίαιτους πια.Οι δυνατότητες είναι πιο ρεαλιστικά στα χέρια μας(ε! να πω κάτι αισιόδοξο μη μας πάρει απο κάτω).
Πάντως επιτέλους κι ένας Αυστραλός με γάντια! Ολες οι φωτό που έχω δεί είναι με φανελάκι και σαγιονάρα!!!

6/14/2007 2:37 μ.μ.  
Blogger μελονικος said...

Γιατί όταν ακούω τη λέξη κράτος ανατριχιάζω; Γιατί τους θεωρώ υπηρέτες των πολυεθνικών;¨Αραγε σε πολύ οργανομένες κοινωνίες έχεις πιθανότητα;

6/14/2007 4:42 μ.μ.  
Blogger Beekeeper said...

πω ρε Σπυρο.. ενα post εβαλες και παει να γινει επανασταση.. Ελα να κανουμε μελισσοκομικο κομμα.. πως ειναι οι οικολογοι... :)

6/14/2007 5:48 μ.μ.  
Blogger Cle Petridou said...

Πω Πωωωω είμαι στο πιο πολύβουο μελίσσι μέσα!

Σπύρο, ευχαριστώ πολύ για το μέιλ.
Θα σου απαντήσω αύριο

Καλά να σαι και μια καλήνύχτα στις μελισσούλες σου

Κλέλια

6/25/2007 10:18 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Ρε ξεφτίλα μελλισοκόμε ,παλιορουφιάνε που τους πληρώνεις κι όλους καλά και μόνο εσυ δουλεύεις .
Σου γράφει το blogspot ποιά είναι τ αγαπημένα σου βιβλία βρε ζώον κι εσύ γράφεις τους συγγραφείς?
Δεν γαμιέσαι κωλοτεμπέλη που τολμάς να μιλάς οτι δουλεύεις κιόλας χαραμοφάη !!!!
Μάθε να μιλάς παλιομαλάκα γαμημένε παοκτσή γιατί το μπινελίκι θα πέφτει σύννεφο σκατοτεμπέλη ,που δεν βλέπεις ανεργία στους νέους !!!
ΑΧΡΗΣΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!!!

6/26/2007 2:48 μ.μ.  
Blogger BeeHappy said...

To σχόλιό σου (με την ορθογραφία του) ανώνυμε δειλέ θα παραμείνει για να προσδιορίζει διασταλτικά την ποιότητα σκέψης και λόγου που μας χαρακτηρίζει.

6/26/2007 3:10 μ.μ.  
Blogger Beekeeper said...

Ωπ, νατα. Tα βλεπεις.. καθενας το μακρυ και το κοντο του...

6/30/2007 6:13 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home