Στην Κυψέλη
Μελισσοκόμος επί τω έργω
Name: BeeHappy
Location: ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ, GR

Τρίτη, Μαρτίου 27, 2007

Πορτοκαλιά

Το άρωμα που αναδύεται τις μέρες αυτές από τα άνθη της πορτοκαλιάς είναι μεθυστικό. Ήδη οι πιο πρώιμες ποικιλίες του κήπου μου έχουν ανθήσει ενώ σε κάποια ακόμα δέντρα υπάρχουν ιδιαίτερα γλυκά και ζουμερά πορτοκάλια.
Η ευωδία αυτή δεν αφήνει αδιάφορες φυσικά τις μέλισσες.
Μόλις η θερμοκρασία της μέρας το επιτρέψει ένα χαρούμενο βουητό σκεπάζει τα δέντρα.
Νεαρές εργάτριες απομυζούν και την τελευταία υποψία νέκταρος (κλίνεται?) από τα άνθη.
Ούτε τα μισόκλειστα άνθη μπορούν να αντισταθούν.
Να και ένας βομβίνος με νευρικό και θορυβώδες πέταγμα. (Έχω την εντύπωση ότι ανακάλυψα την φωλιά τους στη ρίζα της ελιάς του κήπου μας. Έχει μπει στην παρατήρηση και θα επανέλθω).
Το πορτοκαλόμελο είναι ιδιαίτερα εύγευστο και αρωματικό, κάπως υδαρό, ελαφρά ξανθό και κρυσταλλώνει ταχύτατα και το χρώμα του γίνεται λευκό.
Δεν προτιμάται από τους καταναλωτές (είναι 5ο σε προτίμηση ανάμεσα σε 8 αμιγή Ελληνικά μέλια) καθώς δεν είμαστε ενημερωμένοι για την αξία του. Θα έλεγα ότι μάλλον η χαμηλή πυκνότητά του ευθύνεται γι' αυτό.
Είναι μεγάλης βιολογικής αξίας, αποδίδει 3299Kcal, είναι κατάλληλο για διαβητικούς, έχει βακτηριοστατικές έως και βακτηριοκτόνες ιδιότητες καθώς και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Την περίοδο της ανθοφορίας της πορτοκαλιάς οι μέλισσες χτίζουν κερήθρες ακατάπαυστα, και θα το διαπιστώσετε παρακάτω. Ένα φύλλο κεριού μπορεί να μετατραπεί κυριολεκτικά σε μια νύχτα σε πλήρη και καλοσχηματισμένη κερήθρα. Είναι η πρώτη και καλύτερη ευκαιρία για ανανέωση των κηρηθρών των μελισσοκόμων.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι της τελευταίας επιθεώρησης του προηγούμενου Σαββατοκύριακου. Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις βλέπετε δεν επιτρέπουν πιο συχνές επιθεωρήσεις που είναι απαραίτητες αυτόν τον καιρό, κάτι και η κακή εκτίμηση για τη δυναμικότητα του μελισσιού και να το αποτέλεσμα.
Η αλυσίδα που σχηματίζουν οι ακροβάτριες αυτές μέλισσες είναι η αρχή της διαδικασίας κτισίματος στον κενό χώρο που βρίσκεται διαθέσιμος στην κυψέλη.
Στην επόμενη κυψέλη τα πράγματα είχαν προχωρήσει κάπως περισσότερο.
Στην μεθεπόμενη δε...
Όπως βλέπετε εδώ η προκομμένη η βασίλισσα ήδη άφησε τα αυγά της. Αυτό που βλέπετε είναι αυγό μιας μέρας. Την πρώτη μέρα το αυγό στέκεται όρθιο στο βάθος του κελιού, την τρίτη έχει πλαγιάσει.
Εδώ έχει γεννήσει πριν 4-5 μέρες καθώς ήδη έχει εκκολαφθεί και το σκουληκάκι πλέει ευτυχισμένο στο βασιλικό πολτό (η ουσία που γυαλίζει στο βάθος).
Όπως έχω ήδη αναφέρει, η πρώτη μεταφορά του έτους στους πορτοκαλεώνες του Άργους ετοιμάζεται, μαζί με τα προβλήματά της (ραντίσματα και κλοπές) αλλά γι' αυτά θα τα πούμε μιαν άλλη μέρα.

Η μάγισσα των χρωμάτων και αρωμάτων μου έδωσε καλή ιδέα και την επαναλαμβάνω.
Τραγουδάκι ιδιαίτερα αγαπημένο από τον επίσης αγαπητό Νικόλα Παπάζογλου. Ζωντανή παράσταση το περασμένο φθινόπωρο την οποία ηχογράφησα και σας χαρίζω 3 λεπτά της. Το σύνολο της συναυλίας...on request.


Ετικέτες , ,

10 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

ΑΓΑΠΗΤΕ BEEHAPPY
ΩΡΑΙΟ ΤΟ POST ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ.
ΟΜΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΤΡΕΛΑΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΝΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΩ ΚΑΙ ΓΩ ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ:
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑ
stefanos@sch.gr

3/27/2007 8:37 μ.μ.  
Blogger witchofdaffodils said...

cher Beehappy, bonjour

σιγά μην πήρατε την ιδέα για τραγούδι από μένα, άλλοθι ψάχνετε να ξεσαλώσετε :P :P

το μέλι της πορτοκαλιάς είναι από τα αγαπημένα μου (μετά το ρείκι)ιδίως για το άρωμά του. Αυτό που αγοράζω είναι (λέει) από το Άργος, αν και μου έχουν πει να το αποφεύγω λόγω των ραντισμάτων. Είναι σωστό αυτό; πλιζ κλαριφάι.

YΓ:ναι, κλίνεται, νέκταρ- ρος, χωρίς πληθυντικό. Babiniotis witch's best friend :)

3/28/2007 10:59 π.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Και όμως, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε???

Μεγάλο θέμα ανοίγετε, θα έλεγα πολύ σύντομα να μην ανησυχείτε, καθώς α) οι καλλιεργητές στο Άργος άργησαν αλλά κατάλαβαν ότι έχουν όφελος από τις μέλισσες όταν δεν ραντίζουν β) οι χοντροκέφαλοι που ακόμα δεν το κατάλαβαν δυστυχώς θανατώνουν τις μέλισσες μας πριν καν προλάβουν να επιστρέψουν στην κυψέλη. Ισχυρά εντομοκτόνα VS ευαίσθητους οργανισμούς.
Σύντομα θα δοκιμάσετε πορτοκαλόμελο Άργους (λέω γω).
Ωραίος ο Μπαμπινιώτης!

3/28/2007 11:16 π.μ.  
Blogger Beekeeper said...

xm.. οι δικες μου ειναι ησυχες ακόμα.. δεν εχουν κανει τετοια τρελα χτισιματα. Αυτο που βλεπω και χαίρομαι ειναι οτι εχεις αρχίσει να το προχωρας με τη φωτογραφια... ωραιος!

4/01/2007 8:34 μ.μ.  
Blogger Θοδωρής Δασκαλόπουλος said...

Γράφεις ... Βεβαίως το "μικρόβιο" όπως έχω ξαναπεί υπήρχε και βρισκόταν σε διαρκή ύπνωση....

Για να μπει μια τάξη στο θέμα της ύπνωσης, άρχισα να συγκεντρώνω υλικό από την εμπειρία μου, και τις διεθνείς βιβλιογραφικές αναφορές, στη χρήση της κλινικής ύπνωσης στην Ψυχιατρική. (Ορισμοί, μύθοι και αλήθειες για την ύπνωση κλπ.)

Θα το βρείτε στο site:

http://psi-gr.tripod.com

http://psi-gr.tripod.com

Θοδωρής Π. Δασκαλόπουλος, Ψυχίατρος

4/27/2007 6:42 μ.μ.  
Blogger Linda T said...

Gorgeous pictures, Beehappy. I loved seeing the bees pollinating the lemons! Thanks for sharing this with me.

4/30/2007 2:47 μ.μ.  
Blogger Linda T said...

I'm curious about the hive with the opened top showing freely built comb attached to top. There are frames in the center of the box with the free built comb on the edges. What is the purpose of this comb? Is it for comb honey? Or drone destruction? Or what? Curious US beekeepers want to know!!!

4/30/2007 10:01 μ.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Hi Linda,
The frames were in the center in order to be warmed better from the brood nest under them. There's no purpose for the free combs. This is due to the pine honey flow at that time, pine flow turn the bees crazy, and the lack of time as to inspect them earlier and put a new foundation.
The weather conditions this spring is ideal and the bees have built more than 2 kilos of free comb, unfortunately.

5/02/2007 9:42 π.μ.  
Blogger Γιάννης said...

Καλησπέρα, πότε ραντίζουν προς το τέλος της ανθοφορίας;

3/01/2016 7:41 μ.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Όποτε υπάρξει η ανάγκη για ράντισμα, ανεξαρτήτως αν υπάρχει ανθοφορία ή όχι, ο αγρότης θα ραντίσει γιατί τον ενδιαφέρει να προστατέψει την παραγωγή του.
Όπως ακριβώς δλδ και ο μελισσοκόμος δεν θα πάει τα μελίσσια του στην πορτοκαλιά για να βοηθήσουν στην καλύτερη καρπόδεση αλλά για να πάρει μέλι.

3/02/2016 10:02 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home