Στην Κυψέλη
Μελισσοκόμος επί τω έργω
Name: BeeHappy
Location: ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ, GR

Παρασκευή, Μαρτίου 09, 2007

Κηρόσκωρος

Καθώς η άνοιξη προχωρά με γοργά βήματα και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, ο κηρόσκωρος αρχίζει το καταστρεπτικό του έργο. Στις φωτογραφίες παρακάτω θα διαπιστώσετε το μέγεθος της ζημιάς που προξενεί η μικρή αυτή πεταλουδίτσα. Ήδη όπως ανέφερε ο Κώστας εδώ, οι κάμπιες έχουν εκκολαφθεί και έχουν πιάσει δουλειά. Σημειώστε ότι η κάμπια του κηρόσκωρου μαζί με άλλον έναν οργανισμό (χωρίς επιτυχία προσπαθώ να τον θυμηθώ εδώ και καιρό, μήπως ήρθε η ώρα για Nootrop?) είναι τα μοναδικά είδη στον κόσμο τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μεταβολίσουν το κερί.
Ο κηρόσκωρος επισκέπτεται κυρίως τις πλημμελώς προστατευμένες και αποθηκευμένες για το χειμώνα κερήθρες των μελισσοκόμων, αλλά και τα αδύναμα μελίσσια στα οποία συνήθως περισσεύουν κερήθρες, οι οποίες αποτελούν την ιδανική φωλιά για τα αυγά του.
Ο θόρυβος που είχε δημιουργηθεί πριν 2 χρόνια σχετικά με το μέλι και τη χρήση επικίνδυνων φαρμάκων, αφορούσε στην ουσία "κηροσκωρίνη" (παραδιχλωροβενζόλιο), την οποία χρησιμοποιούσαν οι μελισσοκόμοι για να προστατεύουν τις αποθηκευμένες κερήθρες. (Για τις υπόλοιπες δεν έχουν επιληφθεί ακόμα τα λαγωνικά των Μέσων Μαζικής Αποβλάκωσης).
Βλακωδώς η πολιτεία μέσω των οργάνων της (αγροτικές διευθύνσεις, γεωπόνοι) συνιστούσε την παραπάνω ουσία, βλακωδέστερα οι μελισσοκόμοι τη χρησιμοποιούσαν, καθώς υπήρχαν άλλοι ασφαλέστεροι και οικονομικότεροι τρόποι. Η ζημιά βέβαια που προξενεί είναι ασύλληπτη και θα το διαπιστώσετε αμέσως...



Η μικρή αυτή πεταλούδα

γέννησε τα αυγά της κατά χιλιάδες μέσα στη φιλόξενη κυψέλη.
Δεν κατέστρεψαν μόνο τις κερήθρες. Από την επιδρομή τους δεν γλύτωσε ούτε η κυψέλη. Κυριολεκτικά την έφαγαν. Χωρίς αυτό να τους δικαιολογεί, καταλαβαίνετε τώρα την αγωνία του μελισσοκόμου να προστατευθεί από τον καταστρεπτικό κηρόσκωρο.

Το ζήτημα της αντιμετώπισης των εχθρών - ασθενειών των μελισσών είναι σημαντικό, απαιτεί προσεκτική προσέγγιση απ' όλες τις πλευρές, αλλά κύρια ζητά την οικολογική ευαισθησία και τη συναίσθηση της κοινωνικής ευθύνης του μελισσοκόμου καθώς το προϊόν του θα καταλήξει τροφή συνανθρώπων μας.





Ετικέτες , ,

4 Comments:

Blogger Beekeeper said...

Ποσο αντιαισθητικός και ασχημος ειναι ο κηρόσκωρος! Ποσο αναποδος και αντιθετος απο τον ξαδερφο του το μεταξοσκώληκα

3/11/2007 9:40 μ.μ.  
Blogger witchofdaffodils said...

αγαπητέ beehappy, καλή σας μέρα.
Το παιχνίδι με τον αριθμό 5, άνοιξε την όρεξη στους bloggers και δε βλέπω η ιστορία αυτή να τελειώνει σύντομα..
Εφόσον σας κάνει κέφι, ελάτε στο μπλογκ μου να δείτε περί τίνος πρόκειται, σας προσκαλώ και παίρνετε τη σκυτάλη ιφ γιου γουίς..

3/12/2007 11:03 π.μ.  
Blogger Linda T said...

So sad to see all the wax moth damage....Hope you didn't lose too much in the process.

6/12/2007 3:22 π.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Fortunately not. Some old combs left on purpose as to get the photos.

6/12/2007 9:59 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home