Στην Κυψέλη
Μελισσοκόμος επί τω έργω
Name: BeeHappy
Location: ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ, GR

Τετάρτη, Νοεμβρίου 29, 2006

Μικρά αλλά Εκπληκτικά-Μια τυπική κυψέλη την άνοιξη περιέχει περίπου 50-80.000 μέλισσες
-Μόνο μία μέλισσα είναι αναπαραγωγική. Η βασίλισσα (σε φυσιολογικές καταστάσεις).
-Η βασίλισσα τρέφεται (από το στάδιο του αυγού μέχρι το θάνατό της) μόνο με βασιλικό πολτό.
-Ο βασιλικός πολτός παράγεται από τις τροφούς μέλισσες (αδενική έκκριση).
-Η βασίλισσα την άνοιξη γεννά από 1500 έως 3000 αυγά την ημέρα. Περίπου 2 με 3 φορές το βάρος της! Είναι σχεδόν διπλάσια από την εργάτρια και ζει 30 φορές παραπάνω.
-Η βασίλισσα ζει από 3 έως 4 χρόνια.
-Η βασίλισσα θα βγει από την κυψέλη μόνο μια φορά στη ζωή της. Στο παρθενικό της αυτό ταξίδι θα ζευγαρωθεί με περίπου 15-20 κηφήνες, το σπέρμα των οποίων θα διατηρήσει σε ειδικό μέρος του σώματός της σε όλη τη ζωή της.
-Ο μέσος όρος ζωής μιας εργάτριας μέλισσας το καλοκαίρι είναι 4 με 6 βδομάδες και το χειμώνα 3 με 4 μήνες.
-Μια μέλισσα θα συλλέξει κατά τη διάρκεια της ζωής της λιγότερο από το 1/4 του κουταλιού (γλυκού) μέλι.
-Το εξαγωνικό σχήμα κελιών της κηρήθρας αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον διαθέσιμο χώρο, από άποψη οικονομίας υλικού, χωρητικότητας και σταθερότητας
-Χρειάζονται περίπου 5 κιλά νέκταρ για να παραχθεί 1 κιλό μέλι. Για κάθε γραμμάριο νέκταρ η κάθε μέλισσα θα εργαστεί περίπου 3 μέρες.
-Περίπου 8-9 κιλά μέλι θα καταναλώσουν οι μέλισσες για να παραχθεί 1 κιλό κερί.
-Για ένα κιλό μέλι θα απαιτηθούν 89.000 χιλιόμετρα πτήσης και κάπου 2.000.000 επισκέψεις λουλουδιών.
-Από τη γέννηση του αυγού θα χρειαστούν 21 μέρες για να δημιουργηθεί ένα τέλειο έντομο εργάτριας, 24 μέρες για τον κηφήνα και 16 μέρες για τη βασίλισσα.
-Το πρώτο καθήκον της νέας εργάτριας είναι αυτό της τροφού.
-Η ταχύτητα πτήσης μιας μέλισσας είναι 41 Km/h
-Η ακτίνα πτήσης για ανεύρεση τροφής φτάνει τα 3 με 4 χιλιόμετρα. Μπορεί να φτάσει και τα 6 χιλιόμετρα σε περιόδους έλλειψης.
-Με την ενέργεια 28 γραμμαρίων μελιού μια μέλισσα θα πετούσε το γύρο της γης.
-Η γύρη αποτελεί την πρωτεΐνη των μελισσών.
-Όλες οι μέλισσες στην κυψέλη είναι θηλυκές εκτός των κηφήνων.
-Οι κηφήνες αποτελούν πολύ λιγότερο από το 1% του πληθυσμού.
-Το χειμώνα δεν υπάρχουν καθόλου κηφήνες στην κυψέλη.
-Ο κηφήνας είναι αποτέλεσμα παρθενογένεσης (αγονιμοποίητο αυγό).
-Ο κηφήνας δεν έχει κεντρί.
-Ο κηφήνας δεν τρέφεται μόνος του. Όπως και η βασίλισσα τρέφεται από τις εργάτριες τροφούς.
-Μοναδικός ρόλος του κηφήνα (σχεδόν, βλέπε προηγούμενο post για τον παρεξηγημένο κηφήνα) είναι η γονιμοποίηση της βασίλισσας.
-Η εσωτερική θερμοκρασία της κυψέλης (ανεξαρτήτως εξωτερικών συνθηκών) είναι 35 βαθμοί κελσίου (όταν υπάρχει γόνος) και 25 αντίστοιχα όταν το μελίσσι έχει ξεγονιάσει. Η σχετική υγρασία διατηρείται στο 50%.
-Στην θερμοκρασία των +18°C οι μέλισσες αρχίζουν να συσπειρώνονται πλησιάζοντας η μια την άλλη ανάμεσα στους διαδρόμους των κηρηθρών.
-Οι 8°C είναι η κρίσιμη θερμοκρασία. Κάτω από αυτήν η μέλισσα ακινητοποιείται και πεθαίνει.
-Η ιδιότητα της θερμικής ομοιόστασης επιτρέπει στο μελίσσι να αντιμετωπίζει με επιτυχία τόσο τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες έως και +73 °C, όσο και εξαιρετικά χαμηλές έως -80°C, αρκεί να έχει άμεση πρόσβαση σε νερό στην πρώτη περίπτωση και επαρκείς τροφές (μέλι) αποθηκευμένο στις κηρήθρες στη δεύτερη.
-Το μελίσσι κατορθώνει να δαπανά τη μικρότερη ανά μονάδα βιομάζας ποσότητα θερμότητας για να ξεχειμωνιάσει σε σύγκριση με όλα τα θηλαστικά.

3 Comments:

Blogger Beekeeper said...

Η ακτίνα πτήσης για ανεύρεση τροφής φτάνει τα 3 με 4 χιλιόμετρα. Μπορεί να φτάσει και τα 6 χιλιόμετρα σε περιόδους έλλειψης.

Aυτο ειναι ακόμα πιο εντυπωσιακό αν σκεφτει κανεις οτι μιλώντας για ακτίνα, δεν συμπεριλαμβάνουμε την επιστροφή. Που σημαίνει οτι μια μέλισσα με ακτινα δράσης 5 χιλίομετρα εννοούμε οτι ταξιδεψε 5 να παει στην τροφη και αλλα 5 για να επιστρέψει... ακραίο αλλα συμβαινει.

Το θέμα με την θερμοκρασία χρησιμοποιείται και σαν αμυνα σε μερικά ειδη. Πρόσφατα έβλεπα ένα ντοκιμανέρ όπου γιαπωνέζικες μέλισσες, ΄"τύλιγαν" γιαπωνέζικες σφήκες, εισβολεις στην κυψέλη τους και τις σκότωναν αλλάζοντας τη θερμοκρασία τους (οι σφήκες ήταν πιο ευαίσθητες!!)

Σουπερ.

Σπύρο ποτε θα γράψεις για τη Γερμανία πιο αναλυτικά?

11/30/2006 12:04 μ.μ.  
Blogger Beekeeper said...

xm... το βρηκα οκ :)

11/30/2006 2:24 μ.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Σχετικά με τη θερμοκρασία βρήκα στη διεύθυνση http://www.reptilesalonica.com/bees-cook.html σχετική αναφορά. Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι γνωστή στους μελισσοκόμους ως "κουβάριασμα" και αφορά κυρίως τη θανάτωση της βασίλισσας από τις εργάτριες. Ο μηχανισμός της μελισσόσφαιρας επίσης είναι γνωστός με σκοπό την ομοιόσταση. Για χρήση του μηχανισμού αυτού με σκοπό τη θανάτωση εισβολέα διαβάζω πρώτη φορά. Μακάρι να καταλάβουν και οι δικές μας οι μέλισσες ότι και το βαρρόα είναι ευαίσθητο στη θερμοκρασία και να το αντιμετωπίσουν ανάλογα. (η θερμοκρασία των 44-45 βαθμών είναι μοιραία για το βαρρόα). Η ασιατική πάντως μέλισσα (apis cerana) δεν προσβάλλεται από το βαρρόα καθώς είτε απαλλάσσεται από αυτό με δονήσεις του σώματός της είτε με κάποια οσμή ή ουσία που εκκρίνει. Σίγουρα δεν το απομακρύνει με τη θερμοκρασία.

12/01/2006 9:28 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home