Στην Κυψέλη
Μελισσοκόμος επί τω έργω
Name: BeeHappy
Location: ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ, GR

Δευτέρα, Ιουλίου 16, 2007

Το Μικρό Σκαθάρι της Κυψέλης


Τα πράγματα μερικές φορές τρέχουν πιο γρήγορα απ' ότι ελπίζουμε, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για το κακό. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε, θα έρθει να μας βρει μόνο του.
Η μέλισσα όπως ίσως γνωρίζετε διαθέτει μια μεγάλη σειρά από εχθρούς και ασθένειες.
Με πρώτο και καλύτερο τον άνθρωπο, όλοι εξετίμησαν το γλυκό δημιούργημά της και τη ζεστασιά της φωλιάς της.
Αυτόν που σίγουρα όλοι γνωρίζετε, μιας και έγινε ο σχετικός τηλεοπτικός χαμός, είναι ο κηρόσκωρος, μια μικρή πεταλουδίτσα η οποία εναποθέτει προς εκκόλαψη τα αυγά της στο φιλόξενο περιβάλλον της κερήθρας, την οποία και κατατρώγει. Σχετικό post θα βρείτε
εδώ.
Αυτόν που ούτε εγώ γνώριζα, εξ ιδίας αντιλήψεως, παρά μόνον από βιβλία η διαδικτυακές αναφορές, ήταν το "Μικρό Σκαθάρι της Κυψέλης" (Small Hive Beetle, Aethina tumida).
Δυστυχώς γνωριστήκαμε πρόσφατα.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχα εντοπίσει μόνο τους γνωστούς χρυσομπάμπουρες, αυτούς που μικροί τους δέναμε με κλωστή από το πόδι. Μετά βγήκαν τα τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια.
Αντιγράφω από τον μελισσοκομικού ενδιαφέροντος διαδικτυακό τόπο Beenet.gr..." Έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές στον πλανήτη όπως στην Αυστραλία και την Αμερική. Αναφέρθηκε η παρουσία του στη Βόρεια Αφρική (Αίγυπτο), και από το 2004 στην Πορτογαλία. Στην Ελλάδα δεν έχει αναφερθεί ακόμη (καλοκαίρι 2005)". Ακολουθώντας την υπερσύνδεση μπορείτε να διαβάστε περισσότερα σχετικά.
Αν όντως το σκαθάρι που εντόπισα στις κυψέλες μου είναι το "Μικρό Σκαθάρι της Κυψέλης", έχω την εντύπωση ότι αποκτήσαμε έναν νέο και ιδιαίτερα ανθεκτικό εχθρό.
Το μόνο σημείο που το διαφοροποιεί με αυτό της φωτογραφίας αναφοράς, είναι οι λευκές βούλες που έχει στην πλάτη του.

Το μέγεθός του δεν επιτρέπει την τοποθέτηση διαφραγμάτων στις εισόδους, μιας και είναι περίπου ίδιο με αυτό των μελισσών.
Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό, σκεφτείτε ότι το συγκεκριμένο που φωτογράφησα, το είχα ξεχασμένο 2-3 μέρες μέσα σε ένα άδειο βάζο, όταν το έβγαλα δεν έδειχνε να έχει ταλαιπωρηθεί καθόλου.
Διαθέτει ιδιαίτερα σκληρή πανοπλία, γερά και ...τρομακτικά (βλέπε photo) πόδια. Δεν νομίζω ότι το κεντρί της μέλισσας είναι ικανό να απειλήσει τη ακεραιότητά του.
Το μόνο παρήγορο σημείο είναι ότι το εντόπισα σε δύο αδύνατες από πληθυσμό κυψέλες (2-3 πλαισίων), μικροί αφεσμοί της περασμένης άνοιξης που τους διατηρώ κυρίως ως ρεζέρβες βασιλισσών.
Δεν το έχω εντοπίσει -ακόμα- σε δυνατή κυψέλη. Ίσως μια πιο επιμελής και επισταμένη επιθεώρηση να το άλλαξει και αυτό το δεδομένο.
Να βάλει ο Αγ. Εφραίμ το χέρι του (μιας και είναι δίπλα δηλαδή) γιατί δεν είδα καλό όνειρο χθες.

Στη φίλη τη Κλέλια ευχόμαστε ανέμελες διακοπές και από το πολύ καλό & ευαίσθητο blog της ακούμε την...
ιστορία μιας καλομαθημένης γάτας.

Ετικέτες ,

13 Comments:

Blogger Beekeeper said...

Σπυρο, Σπυρο.. το σκαθαρακι αυτο το βρηκα κι γω σε μια κυψέλη μου και μαλστα δις....

Ενα μεσα κι ενα γαμημενο εντελως ανενοχλητο μεσα!

Μαλιστα ειχα ξεκινησει να γραφω mai στην κ. Γουναρη για συμβουλες..

το μονο που μπορω να σου πω με βεβαιότητα 100% ειναι οτι δεν ειναι Αetina tumida...

το aetina ειναι μικρο όσο το ανοιγμα ενος κελιου ενω το εικονιζόμενο όπως έυστοχα λες, ειναι σαν μέλισσα...

μην ανχώνεσαι λοιπον.. ειναι κατι περίεργο αλλα όχι αυτο που φοβάσαι

7/17/2007 12:16 π.μ.  
Blogger Beekeeper said...

Επισης ειμαι σιγουρος οτι ειναι το ίδιο με το δικό μου

1ον για τα σημαδακαι της ραχης (πουδεν εεχει το tumida)
2on κι εγω εντυπωσι'αστικα απο την αντοχη του

7/17/2007 12:18 π.μ.  
Blogger Beekeeper said...

3o comment... αλλα πραγματικα εντυπωσιακότατο....

το επιασα πριν απο 11 μερες... το ειχα βαλει σε ενα κουτι και το χα κλεισει με μονοτικη ταινια.. με αφορμη το post σου το ανοιξα τώρα.

Ειναι ζωντανο!

7/17/2007 12:41 π.μ.  
Blogger chaniabee said...

δεν νομίζω και εγώ να είναι αυτό το σκαθάρι!! πολύ μεγαλύτερο φαίνεται από όσα λένε ! παρόμοια έχομε και εμείς εδώ !σχετικά με τον αποκλεισμό που κάνατε και οι δυο στα σκαθαρακια που βρήκατε !!!τι περιμένατε να γίνει???? να πεθάνουν από ασφυξία ?ή από την πείνα?

7/17/2007 1:49 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Το έχω δει και εγώ αυτό το ζουζούνι Σπύρο.Το είδα στα 3άρια που έχω φτιάξει για βασίλισσες μόνο που δεν ανησύχησα δεν ξέρω γιατί μάλλον δεν πήγε το μυαλό μου στο κακό.Ίσως επειδή δεν είδα ζημιές γιατί σύμφωνα με αυτά που έχω διαβάσει κάνει διαδρόμους μέσα στις κηρήθρες πράγμα που θα το πρόσεχα αμέσως.Πάντως μήν ανησυχείτε θα μας το φέρουν έτσι κι΄αλλοιώς και τότε θα τρίβουν τα χέρια τους οι φαρμακοβιομηχανίες.

7/17/2007 7:15 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Το σκαθάρι που βρήκες, σίγουρα δεν είναι το Aethina. ΄Μικρά κολεόπτερα σαν και αυτό, μπορεί συχνά να μπαίνουν στις κυψέλες, αλλά συνήθως δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα...

Σπύρος (Γεωπόνος-Εντομολόγος)
Ραφήνα

7/17/2007 8:57 π.μ.  
Blogger BeeHappy said...

@chaniabee!!!
Από μοναξιά...

Σας το 'πα εγώ και δεν με πιστέψατε. Ο Άγιος (μεγάλη η χάρη Του) έβαλε το χέρι του και μας γλύτωσε, προς το παρόν τουλάχιστον.
Θα συνεχίσω την παρατήρηση, αν δω κάτι ανησυχητικό θα επανέλθω.

7/17/2007 9:22 π.μ.  
Blogger Θεοδόσης Κατσαρός said...

Φίλε μου Σπύρο γειά σου,
Αυτό το σκαθάρι δεν έχει καμιά σχέση με την Αetina tumida. Είναι ένα κοινό σκαθάρι (είδος από τα πολλά που κυκλοφορούν).Υπάρχουν καστανά, μαύρα, καφετί με κουκίδες στη ράχη μικρότερα από 7χιλιοστά, βαθύ μπλέ κλπ. Όλα προξενούν αναστάτωση στα μελίσσια μπαίνουν μέσα για να κλέψουν. Οι μέλισσες τα κυνηγούνε αυτά ανεβαίνουν προς τα πάνω κάπου στις γωνίες στα τελάρα μεταξύ ξύλου και κεριού σφηνώνουν και εκεί οι μέλισσες τα κολλάνε με πρόπολη και πεθαίνουν εκεί. Τα μεγαλόσωμα αντιμετωπίζονται τοποθετώντας στο εσωτερικό μέρος της εισόδου τετράγωνη σήτα-πλέγμα 7 χιλιοστών αλλά αυτά τα καφετιά με τις βούλες τα άτιμα περνούν και ως τεθωρακισμένα δεν κωλώνουν πουθενά.

7/17/2007 2:10 μ.μ.  
Blogger witchofdaffodils said...

αυτός ο παλιοσκαθαρης, όπως κι αν τον λένε, έχει μια εκπληκτική ομοιότητα με μια συνεργατιδa (ο Αγιος Ευφραιμ να την κάνει συνεργάτιδα) στο γραφείο.
Παρακαλώ στείλτε μου άμεσα δείγμα για ταυτοποίηση DNA :P

7/17/2007 2:30 μ.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Μήπως να πάμε τη συνεργάτιδα για διάβασμα? (Στον Άγιο κατά προτίμηση, τώρα που τον έχουμε κοντά και μας εξυπηρετεί).

7/17/2007 3:39 μ.μ.  
Blogger witchofdaffodils said...

α, με κολάζετε τη θεούσα..

7/17/2007 6:05 μ.μ.  
Blogger μελονικος said...

Πολές φορές βλέπουμε διάφορα μέσα στα μελίσσια. Και σκαθάρια. Συμφωνώ μαζί σας πως δεν είναι επικίνδυνα.Παντως είστε παρατηρητηκοί.

7/18/2007 5:31 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Είδα βίντεο χτές το απόγευμα στο σεμινάριο μελισσοκομείας που γίνεται εδώ και τρελάθηκα.Πιστεύω ότι ο χρόνος που μένει για να εμφανιστεί και εδώ είναι λιγοστός.Μιλάμε για πλήρη καταστοφή της κυψέλης.Εχουν βρεί τελευταία παγίδες που περιορίζουν κάπως την δράση του.Πάντως καλό είναι να γίνεται έλεγχος στην πατάτα Αιγύπτου που μας ταΐζουν τα τελευταία χρόνια μια και εκεί υπάρχει σε αφθονία.

7/25/2007 7:21 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home