Στην Κυψέλη
Μελισσοκόμος επί τω έργω
Name: BeeHappy
Location: ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ, GR

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 27, 2007

Πραγματοποιώντας Το Αδύνατο


"Η Αριστερά, αν θέλει να αλλάξει τον κόσμο, αν θέλει να πραγματοποιήσει το άλμα στον ουρανό, χρειάζεται να πατά γερά στη γη. Και το να πατά γερά στη γή σημαίνει να αναγνωρίζει τις σημαντικές κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια. Να καταλαβαίνει ότι οι νέες μορφές κυριαρχίας διεισδύουν σε όλους τους πόρους της κοινωνίας, αλλάζοντας τις συνθήκες του αγώνα".
"Αριστερά είναι το σύνολο των δυνάμεων που αντιτίθενται στο καπιταλιστικό σύστημα και στη λογική του κέρδους και που αγωνίζονται για μια εναλλακτική κοινωνία ανθρωπιστική και αλληλέγγυα, για μια κοινωνία ελεύθερη από την υλική φτώχεια και την πνευματική μιζέρια που παράγει ο καπιταλισμός, για μια σοσιαλιστική κοινωνία που να δομείται ξεκινώντας από τα συμφέροντα των εργαζόμενων τάξεων".
Marta Harnecker

"Η Αριστερά είναι έννοια ιστορική. Θεωρώ ότι είναι έννοια και πραγματικότητα υλική και ιδεατή συγχρόνως, που προσδιορίζεται από την ιστορία, προσδιορίζεται από την ίδια την εξέλιξη των κοινωνιών και των ιδεών. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι διαμορφώνεται παθητικά από αυτές, αλλά συνδιαμορφώνεται με αυτές. Δηλαδή τις επηρεάζει και τις διαμορφώνει, διατηρώντας το νόημά της, ένα νόημα που ορίζει τη διακριτότητά της, που από νόημα αφηρημένο γίνεται νόημα συγκεκριμένο, ένα νόημα που συμπυκνώνεται στην ιδέα της διαρκούς κοινωνικής και πολιτικής ανατροπής με αίτημα τον άνθρωπο ως συλλογικό πρόταγμα δικαιοσύνης, ισότητας, αδελφοσύνης, αλλά και ως το συλλογικό υποκείμενο της ανατροπής, ανατροπής νοηματοδοτούμενης με αυτές τις αξίες."
Δημήτρης Κουφοντίνας

Μοναδικά εκπληκτική Joan Baez

Ετικέτες , ,

14 Comments:

Blogger witchofdaffodils said...

αγαπητέ βλέπω πως οι εκλογές σας ριζοσπαστικοποίησαν έτι περισσότερον :))

με τη Harnecker με στείλατε πίσω σε φεμινιστικά διαβάσματα προ 100ετίας..

"Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι διαμορφώνεται παθητικά από αυτές, αλλά συνδιαμορφώνεται με αυτές"
στέλνετε μήνυμα στον΄Περισσό;)

9/28/2007 1:46 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

...Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι διαμορφώνεται παθητικά από αυτές, αλλά συνδιαμορφώνεται με αυτές.....

δυστυχώς η απουσία της από το κυνήγι μαγισσών με αφορμή την 17Ν δεν δείχνει θετικές συνδιαμορφώσεις.

9/28/2007 4:55 μ.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Θα απαντήσω με τα λόγια του.
"Βέβαια ό,τι σήμερα ιδιαίτερα αυτοπροσδιορίζεται ως Αριστερά, δεν είναι απαραίτητα Αριστερά. Και η Αριστερά δεν είναι μία, έχει και οφείλει να έχει τον προσδιορισμό της.

9/29/2007 11:25 μ.μ.  
Blogger chaniabee said...

ωραίο το τραγούδι , ωραίος και ο ΤΣΕ , πως τον ανακάτεψες με τα σκουπίδια και αναφέρομε στον ακατονόμαστο που έγραψε το βιβλίο ?
ο ΤΣΕ δεν έκλεψε τράπεζες για να ζήση !ο ΤΣΕ δεν σκότωσε άοπλους άντρες και όχι μόνο άοπλους αλλά και πισώπλατα, γιατί δεν είχε το θάρρος ούτε στα μάτια να τους κοιτά! ο ΤΣΕ δεν κρύφτηκε πίσω από την ανωνυμία για να διεκδικήσει και να έκφραση την αντίθεση του ενάντια στο κατεστημένο !!!

9/30/2007 12:35 π.μ.  
Blogger μελονικος said...

Τα σκουπίδια φοράν τήβεννο και ράσο και τους έχουμε σε μεγάλη υπόληψη. Είναι οι πραγματικοί δολοφόνοι και τους βγάζουμε το καπέλο όταν περνούν, και εμείς συνένοχοι σε όλες αυτές τις βρομιές, και στο ότι τη φωνή της συνείδησης μας είναι φυλακή ¨η στο χώμα.

9/30/2007 4:57 μ.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Αναγκαία διευκρίνιση: Ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν είναι ο συγγραφέας του βιβλίου, είναι ο μεταφραστής του, και μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.
Για το φίλο μου τον Παντελή θα απαντήσω με λόγια πάλι δανεισμένα:

"Η δική μας γενιά έδωσε τη δική της απάντηση στο παλιό ζήτημα της πολιτικής βίας. Μένει στη νέα γενιά, αφού αναλύσει και κριτικάρει, να ψάξει, να πειραματιστεί, να βρει τον δικό της δρόμο. Κάθε εμπειρία του κινήματος είναι μια ξεχωριστή εμπειρία και γι’ αυτό δεν μπορεί να επαναληφθεί. Ωστόσο, κάθε ξεχωριστή εμπειρία είναι τμήμα αναπόσπαστο της μεγάλης εμπειρίας του επαναστατικού κινήματος, μέρος της ιστορίας και της συνέχειάς του. Γι’ αυτό το κίνημα οφείλει να μελετήσει τις αιτίες που οδηγούν στην εξάντληση της κάθε εμπειρίας, αιτίες που έχουν να κάνουν τόσο με τις αλλαγές στο γενικό πλαίσιο, όσο και με την υστέρηση ανασχεδιασμού. Να μην σταθεί στις εύκολες απαντήσεις, στις μεμονωμένες ατομικές περιπτώσεις, στην αστυνομική αντίληψη της Ιστορίας.

Ατομικές ευθύνες βεβαίως και υπάρχουν· στάσεις ήδη έχουν καταγραφεί, όπως και τα αντίστοιχα πολιτικά αποτελέσματα της κάθε στάσης και θέσης. Ομως αυτά δεν μπορούν να εξηγήσουν τα πράγματα. Απαιτείται μελέτη των αιτιών που οδήγησαν αναγκαία στην εξάντληση του συγκεκριμένου «μεταπολιτευτικού» μοντέλου αυτής της μεθόδου ένοπλης πάλης. Αιτίες που χρειάζεται να αναζητηθούν, καταρχήν στο γενικό αντικειμενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε. Μόνο έτσι θα υπάρχει μια γερή βάση για την ανίχνευση των νέων δρόμων, των νέων απαντήσεων στα παλιά ερωτήματα, που θα παίρνουν υπόψη τις βαθιές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην κοινωνία και θα τολμήσουν τις βαθιές αλλαγές που απαιτούνται στην σκέψη, στις μορφές οργάνωσης και στη δράση".

10/01/2007 10:00 π.μ.  
Blogger Yorgos said...

Η απαξίωση της ζωής είναι ένα καθημερινό φαινόμενο που το βιώνουμε από αυτούς που ονομάζουν στυγερό έγκλημα τον αγώνα των ανθρώπων για την ελευθερία. Ενας αγώνας που κάποιες φορές μπορεί να εμπεριέχει και την ένοπλη σύγκρουση. Εξάλου ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας ο άνθρωπος δεν κυκλοφορούσε άοπλος.Από πέτρινα μαχαίρια μέχρι μυδράλια.Μα δεν είναι κάθε πυροβολισμός ο ίδιος. Φορτίζει συναισθηματικά η απώλεια της ανθρώπινης ζωής, σίγουρα.Δεν μας αφήνει αδιάφορους ακόμα και όταν δεχόμαστε την απώλεια ώς λύτρωση. Ομως δεν είναι μόνο το συναίσθημα που μας κινεί. Δεν είναι ίδιος ο θάνατος αυτού που αγωνίζεται για την ελευθερία του με αυτόν που προσπαθεί να σε κρατήσει με το κεφάλι χαμηλά.

10/02/2007 11:03 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Ανεπανάληπτη joan Baez.Τί μου θύμισες ρε φίλε;γμτ τα νιάτα μου.Σε πολιτικό επίπεδο θα απαντήσω ότι όσο η Αριστερά είναι πολυδιασπασμένη δεν πρόκειτε να ιδρώσει το αυτί κανενός.

10/04/2007 8:38 π.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Νέος είναι φίλε μου όποιος συλλογάται ως τέτοιος.
Αναφέρεσαι και προσδιορίζεις όρους κοινοβουλευτικού παιχνιδιού.
Δεν συμφωνώ με τους όρους που παίζεται το παιχνίδι.
Έχω διαφορετική αντίληψη για το τι σημαίνει Αριστερά πέρα από μειοψηφίες και πλειοψηφίες.

10/04/2007 11:26 π.μ.  
Blogger XAPHS - HARËS said...

Καλησπέρα BeeHappy!

Ρίξε μια ματιά εδώ:
http://www.geocities.com/newspaper_kontra/

10/04/2007 10:05 μ.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Φίλε Xarh-HarË,

Σ' ευχαριστώ, ήδη γνωρίζω την "απ' ευθείας" διεύθυνση:
http://www.eksegersi.gr/
Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου!

10/05/2007 9:18 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Αν λεω,αν κερδιζε τον καταραμενο ενφυλιο πολεμο η αριστερα,θα ημασταν οπως η Βουλγαρια,η Αλβανια ,Ρωσσικες δημοκρατιες κτλ.
Καλη η αριστερα αλλα στα λογια.Δεν εχουμε παραδειγμα καλης ποιοτητας ζωης για τον απλο ανθρωπο πουθενα στο κοσμο.φιλικα αολα αυτα απο καποιον που εκανε τον κυκλο του στη πολιτικη.

10/11/2007 7:36 π.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Φίλε ανώνυμε ο κύκλος κλείνει μόνον όταν το τέλος ακουμπήσει την αρχή. Μέχρι τότε ο καθένας μας τραβάει τη μολυβιά του.
Ναι έχεις δίκιο, βλέποντας τα πράγματα από μια κοντή θωριά.
Ο καπιταλισμός του σήμερα δεν είναι ίδιος με αυτόν του 19ου αιώνα, είναι πιο "σοσιαλιστικός". Είναι το βήμα του κράτους πρόνοιας του καπιταλισμού που υπέδειξε ο Μάρξ, κάτω από την πίεση των εργαζομένων. Η ιστορία δεν βιάζεται, εμείς οι θνητοί βιαζόμαστε να ζήσουμε καλύτερα πριν τα τινάξουμε.
Ο μαρξισμός είναι ένας ανθρωπισμός που δυστυχώς έπαθε στραπάτσο μεγάλο από την αποτυχία του υπαρκτού σοσιαλισμού, η οποία όμως δεν είναι συνολική αποτυχία του μαρξισμού στο σύνολό του και στις βασικές κατευθύνσεις του. Ο μαρξισμός είναι ο μόνος δυνατός ανθρωπισμός καθώς εξηγεί το μηχανισμό παραγωγής κέρδους με βάση τον άνθρωπο και όχι τα άψυχα πράγματα.
Δεν φταίει η "συνταγή" αν ο μάγειρας δεν ανακάτεψε καλά τα "υλικά" της.

10/11/2007 9:34 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Συναδελφε beehappy μ αρεσει που δεν συμφωνουμε σε ολα,ετσι ισως ειναι καλυτερα.
Φιλικα να σου πω περαστικα για το 4-2.θα ερθουν καλυτερες ημερες για το προσφυγα ΠΑΟΚ.
Μια η ζωη Μια η ΑΕΚ.

10/11/2007 5:51 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home