
Πέμπτη, Δεκεμβρίου 20, 2007
Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2007
Βάμμα Πρόπολης
Καθώς από αύριο μας ενσκήπτει βαρύς χειμώνας και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού θα αρχίσουν να έχουν την τιμητική τους, ορίστε μια εναλλακτική, φυσική και θαυματουργή λύση.

Αφού τοποθετήσουμε τις σίτες συλλογής στα επιλεγμένα μελίσσια μας (έχω παρατηρήσει ότι ορισμένα έχουν μεγάλη τάση να προπολίζουν και είναι σχετικά πιο υγιή από τα άλλα), μπορούμε να αφήσουμε το καπάκι ελαφρά ανοιχτό ώστε το φως και ο αέρας να εξαναγκάσουν τις μέλισσες να προπολίζουν ταχύτερα και περισσότερο. Σε μια από τις επόμενες επιθεωρήσεις μας θα βρούμε τη σίτα σφραγισμένη. Την αφαιρούμε και την τοποθετούμε στην κατάψυξη.



Ετικέτες εκχυλίσμα, πρόπολη, σκευάσματα
Στιλβωτική κρέμα κεριού
Το μελισσοκέρι είναι ένα πολύτιμο υλικό, παράγεται μόνον από τη μέλισσα και μάλιστα υπό ειδικές προϋποθέσεις (εποχής, κατάστασης μελισσιού κλπ), πολλαπλώς χρήσιμο στον άνθρωπο.
Από τη φλόγα που μας φωτίζει τη μνήμη μέχρι τα φαρμακευτικά και καλλυντικά σκευάσματα θα το συναντήσουμε σε δεκάδες εφαρμογές.
Ακολουθώντας διάφορες μεθόδους, η δική μου εκδοχή αναρτήθηκε πρόσφατα, καταλήγουμε με πεντακάθαρο κίτρινο-κίτρινο κεράκι στα χέρια μας.
Εκεί ξεκινάμε να σκεφτόμαστε τι άλλο εκτός από το να το ανταλλάξουμε με έτοιμα φύλλα κερήθρας, μπορούμε να το κάνουμε.
Όλοι έχουμε δει εφαρμογές κεριού σε προϊόντα περιποίησης ξύλου και δερμάτων.
Δυστυχώς το κερί σε κανονική θερμοκρασία είναι αρκετά σκληρό και δύσκολο να χρησιμοποιηθεί. Χρειαζόμαστε ένα διαλύτη. Καθώς είναι αδιάλυτο στο νερό (ο προσφορότερος και φθηνότερος διαλύτης) θα ψάξουμε για άλλη λύση.
Θα χρησιμοποιήσουμε την «Τερεβινθίνη» ή αλλιώς «νέφτι».
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σε κάθε περίπτωση…
Χρησιμοποιούμε με προσοχή τα υλικά, καθώς αμφότερα είναι εύφλεκτα, ο δε διαλύτης επιβλαβής για την υγεία μας (αν εισπνέουμε τις αναθυμιάσεις του).
Θα ξεκινήσουμε με μια γενικής χρήσης πάστα στίλβωσης.
Θα χρησιμοποιήσουμε:
240ml τερεβινθίνη
140ml κερί
Θα ζεστάνουμε προσεκτικά το διαλύτη σε μπαιν-μαρί και αναδεύοντας θα διαλύσουμε το κερί, το οποίο καλά θα είναι να το έχουμε τρίψει σε λεπτά κομματάκια.
Χύνουμε το διάλυμα σε βαζάκια και το αφήνουμε στην ησυχία του. Το καπακώνουμε όταν πια θα έχει κρυώσει.

Θα χρησιμοποιήσουμε:
1ο μέρος
240ml τερεβινθίνη
70ml κερί
Θα ζεστάνουμε προσεκτικά το διαλύτη σε μπαιν-μαρί και αναδεύοντας θα διαλύσουμε το κερί, το οποίο καλά θα είναι να το έχουμε τρίψει σε λεπτά κομματάκια.
2ο μέρος
30ml νιφάδες αγνού σαπουνιού ( Ο απόλυτος οδηγός εδώ)
120ml βραστό νερό.
Διαλύουμε τις νιφάδες σαπουνιού στο νερό. Φροντίστε να διαλυθεί καλά το σαπούνι. Αν χρειαστεί ξαναζεστάνετε το νερό. Μην ανησυχείτε αν σχηματιστούν φυσαλίδες.
3ο μέρος
Αναδεύοντας συνεχώς χύνουμε το σαπουνόνερο στο διαλυμένο κερί. Αφού πετύχουμε ομοιογενές μίγμα το μοιράζουμε στα βαζάκια μας. Τα καπάκια τα τοποθετούμε αφού κρυώσει. Αν είναι μεταλλικά πιθανών να διαβρωθούν σε βάθος χρόνου.
Χρησιμοποιώντας την ίδια συνταγή με μικρές διαφοροποιήσεις των ποσοτήτων θα φτιάξουμε βερνίκι για τα δέρματα. Το θέλουμε πιο ρευστό και έτσι θα χρησιμοποιήσουμε 60ml τερεβινθίνη, 15ml σαπούνι και 240ml νερό.
Το χαρτί κουζίνας που θα χρησιμοποιήσουμε για να καθαρίζουμε τα σκεύη δεν θα το πετάξουμε (έτσι κι αλλιώς γιατί το ανακυκλώνουμε, σωστά σύντροφοι?) αλλά θα το χρησιμοποιήσουμε για προσάναμμα καθώς είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο. Μαζί με τα παλιά πλαίσια που μαζέψαμε από την ανακύκλωση του κεριού έχουμε αρκετό προσάναμμα για να κάψουμε τόνους ξύλου και να ψήσουμε πολλά κιλά κάστανα.
Καθώς η διαδικασία να καθαρίσει κανείς τα λερωμένα σκεύη ή επιφάνειες και ρούχα από το κερί είναι δύσκολη έως αδύνατη μερικές φορές, χρήσιμο θα ήταν να αφήσουν οι κατέχοντες τη γνώση & τον τρόπο.
(Υ.Γ. Κάποιος θα χάσει τον ύπνο του σήμερα...)
Δύο μεγάλοι σε συσκευασία του ενός σήμερα. (The answer my friend is blowing in the wind)
Ετικέτες κεροαλοιφή, τερεβινθίνη
Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2007
Μελισσοκομία & Έρευνα
Ναι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, και δη επιστήμονες, που προσφέρονται και όποιος μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτό, το κατάλαβε.
Δευτέρα, Δεκεμβρίου 03, 2007
Παράσιτο Βαρρόα
Το άρθρο όμως των Dr.Otto Boecking & Kirsten Traynor, που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του American Bee Journal είναι στα Αγγλικά και εξ' αυτού διαθέσιμο σε περισσότερους αναγνώστες.
Αποτελεί μια ολοκληρωμένη εργασία πάνω στη βιολογία του παρασίτου Βαρρόα και των μεθόδων αντιμετώπισής του.
Αφορά γνώση που οφείλουμε όλοι να κατέχουμε. Το πρόβλημα βαρρόα συνεχίζει και μεγαλώνει κυρίως από δική μας ανικανότητα και αδυναμία συντονισμού στις ενέργειές μας. Αν σε αυτά προσθέσετε και τα τρελά κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών συνεπικουρούμενων από το κράτος (με τη μορφή επιδοτήσεων) και τη συνέργεια ορισμένων επιστημόνων, καταλαβαίνει και ο κάθε χοντοκέφαλος ότι αν δεν γίνει κάτι από μας, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται προς μεγάλη χαρά κάποιων.

Το συγκεκριμένο παράσιτο αποτελεί τη στιγμή αυτή το χειρότερο εφιάλτη του μελισσοκόμου, μιας και εκτός του ότι αποδεκατίζει τα μελίσσια και μάλιστα την κρισιμότερη περίοδο (τέλος καλοκαιριού, δείτε και το σχετικό διάγραμμα), τα φορτώνει επιπρόσθετα με βακτήρια και ιούς οδηγώντας τα με αυτόν τον τρόπο αν όχι στον αφανισμό, σε συρρίκνωση.
Ο μελισσοκόμος ψάχνει και ρωτάει απεγνωσμένα ειδικούς και μη για τρόπους θεραπείας.
Νόμιμα και μη σκευάσματα χρησιμοποιούνται με σωστό και συχνότερα με λανθασμένο χειρισμό.
Σκέφθηκα και αναρτώ εδώ το πρώτο μέρος του άρθρου. Όπως είπα, είναι γραμμένο στα Αγγλικά. Ο χρόνος δεν μου επιτρέπει να το μεταφράσω και να το διαθέσω στα Ελληνικά ώστε να διαβαστεί από περισσότερους συναδέλφους. Σκέφτηκα να το μεταφράσω γρήγορα (και πρόχειρα) με κάποιο αυτόματο εργαλείο, αλλά θεώρησα ότι μια απόδοση του στυλ "you Jean me Tarzan" δεν θα ήταν το καλύτερο. Αν υπάρχει διάθεση και προσφορά από συναδέλφους για τμηματική μετάφραση, ευχαρίστως να το οργανώσουμε και να εργαστούμε παράλληλα.
Τα επόμενα άρθρα θα τα επισυνάψω σε συνέχειες στην ίδια ανάρτηση.
Varroa Biology & Methods of Control Part I
Varroa Biology & Methods of Control Part II
Varroa Biology & Methods of Control Part III
"Άλλα θέλω κι άλλα κάνω κι έφτασα ως εδώ
λάθη στραβά και πάθη μ' έβγαλαν σωστό
Ξημερώματα στο δρόμο ρίχνω πετονιά
πιάνω τον εαυτό μου και χάνω το μυαλό μου"
Εντάξει, έχω μιαν εμμονή με ότι είναι βορειοελλαδίτικο αλλά θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι ο Σωκράτης είναι αξιόλογος μουσικός.