Στιλβωτική κρέμα κεριού
Το μελισσοκέρι είναι ένα πολύτιμο υλικό, παράγεται μόνον από τη μέλισσα και μάλιστα υπό ειδικές προϋποθέσεις (εποχής, κατάστασης μελισσιού κλπ), πολλαπλώς χρήσιμο στον άνθρωπο.
Από τη φλόγα που μας φωτίζει τη μνήμη μέχρι τα φαρμακευτικά και καλλυντικά σκευάσματα θα το συναντήσουμε σε δεκάδες εφαρμογές.
Ακολουθώντας διάφορες μεθόδους, η δική μου εκδοχή αναρτήθηκε πρόσφατα, καταλήγουμε με πεντακάθαρο κίτρινο-κίτρινο κεράκι στα χέρια μας.
Εκεί ξεκινάμε να σκεφτόμαστε τι άλλο εκτός από το να το ανταλλάξουμε με έτοιμα φύλλα κερήθρας, μπορούμε να το κάνουμε.
Όλοι έχουμε δει εφαρμογές κεριού σε προϊόντα περιποίησης ξύλου και δερμάτων.
Δυστυχώς το κερί σε κανονική θερμοκρασία είναι αρκετά σκληρό και δύσκολο να χρησιμοποιηθεί. Χρειαζόμαστε ένα διαλύτη. Καθώς είναι αδιάλυτο στο νερό (ο προσφορότερος και φθηνότερος διαλύτης) θα ψάξουμε για άλλη λύση.
Θα χρησιμοποιήσουμε την «Τερεβινθίνη» ή αλλιώς «νέφτι».
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σε κάθε περίπτωση…
Χρησιμοποιούμε με προσοχή τα υλικά, καθώς αμφότερα είναι εύφλεκτα, ο δε διαλύτης επιβλαβής για την υγεία μας (αν εισπνέουμε τις αναθυμιάσεις του).
Θα ξεκινήσουμε με μια γενικής χρήσης πάστα στίλβωσης.
Θα χρησιμοποιήσουμε:
240ml τερεβινθίνη
140ml κερί
Θα ζεστάνουμε προσεκτικά το διαλύτη σε μπαιν-μαρί και αναδεύοντας θα διαλύσουμε το κερί, το οποίο καλά θα είναι να το έχουμε τρίψει σε λεπτά κομματάκια.
Χύνουμε το διάλυμα σε βαζάκια και το αφήνουμε στην ησυχία του. Το καπακώνουμε όταν πια θα έχει κρυώσει.
Θα χρησιμοποιήσουμε:
1ο μέρος
240ml τερεβινθίνη
70ml κερί
Θα ζεστάνουμε προσεκτικά το διαλύτη σε μπαιν-μαρί και αναδεύοντας θα διαλύσουμε το κερί, το οποίο καλά θα είναι να το έχουμε τρίψει σε λεπτά κομματάκια.
2ο μέρος
30ml νιφάδες αγνού σαπουνιού ( Ο απόλυτος οδηγός εδώ)
120ml βραστό νερό.
Διαλύουμε τις νιφάδες σαπουνιού στο νερό. Φροντίστε να διαλυθεί καλά το σαπούνι. Αν χρειαστεί ξαναζεστάνετε το νερό. Μην ανησυχείτε αν σχηματιστούν φυσαλίδες.
3ο μέρος
Αναδεύοντας συνεχώς χύνουμε το σαπουνόνερο στο διαλυμένο κερί. Αφού πετύχουμε ομοιογενές μίγμα το μοιράζουμε στα βαζάκια μας. Τα καπάκια τα τοποθετούμε αφού κρυώσει. Αν είναι μεταλλικά πιθανών να διαβρωθούν σε βάθος χρόνου.
Χρησιμοποιώντας την ίδια συνταγή με μικρές διαφοροποιήσεις των ποσοτήτων θα φτιάξουμε βερνίκι για τα δέρματα. Το θέλουμε πιο ρευστό και έτσι θα χρησιμοποιήσουμε 60ml τερεβινθίνη, 15ml σαπούνι και 240ml νερό.
Το χαρτί κουζίνας που θα χρησιμοποιήσουμε για να καθαρίζουμε τα σκεύη δεν θα το πετάξουμε (έτσι κι αλλιώς γιατί το ανακυκλώνουμε, σωστά σύντροφοι?) αλλά θα το χρησιμοποιήσουμε για προσάναμμα καθώς είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο. Μαζί με τα παλιά πλαίσια που μαζέψαμε από την ανακύκλωση του κεριού έχουμε αρκετό προσάναμμα για να κάψουμε τόνους ξύλου και να ψήσουμε πολλά κιλά κάστανα.
Καθώς η διαδικασία να καθαρίσει κανείς τα λερωμένα σκεύη ή επιφάνειες και ρούχα από το κερί είναι δύσκολη έως αδύνατη μερικές φορές, χρήσιμο θα ήταν να αφήσουν οι κατέχοντες τη γνώση & τον τρόπο.
(Υ.Γ. Κάποιος θα χάσει τον ύπνο του σήμερα...)
Δύο μεγάλοι σε συσκευασία του ενός σήμερα. (The answer my friend is blowing in the wind)
Ετικέτες κεροαλοιφή, τερεβινθίνη
6 Comments:
Όταν λέτε τερεβινθίνη εννοείτε το γνωστό νέφτι; Αν ναι, γνωρίζω τη χρήση του σαν διαλύτη, σαν διαλυτικό χρωμάτων. Δε γνωρίζω καθόλου την επίδρασή του στο ξύλο.
Σαν στιλβωτικό επίπλων ακολουθώ την παρακάτω εύκολη συνταγή:
~1 μέρος κερί μελισσας
~2 μέρη ελαιόλαδο
~1 μέρος λάδι jojoba (μπορεί να αντικατασταθεί από ελαιόλαδο αλλά το χρησιμοποιώ γιατί βάσει της χημικής του σύνθεσης είναι ένα υγρό κερί)
~ μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι και γεράνιο
Βάζουμε σε υδρόλουτρο το κερί και τα έλαια μέχρι να λειώσει το κερί. Το βγάζουμε απο τη φωτιά, προσθέτουμε τα αιθέρια και το αφήνουμε να κρυώσει.
Περνάμε τα ξύλινα επιπλα με το "βάλσαμο" και τα τρίβουμε με ένα μαλλινο πανί. Λάμψις και τροφή! Δοκιμασμένο εδω και 2 χρόνια.
Τα σκευη με υπολείμματα κεριού τα βάζουμε σε καυτό νερό ή τα βράζουμε. Το κερί φεύγει τελείως.
Όσο για τα ρούχα νομίζω πως βάζουμε πάνω από το λεκέ κεριού ένα στυπόχαρτο!, και σιδερώνουμε το σημείο με χάρη. Λόγω της θερμοκρασίας το κερί λειώνει και κολλάει στο χαρτί.
τίποτα άλλο;)
Μην αφήσετε άνθρωπο να ξεμυτίσει, τι χτύπημα κροσέ ήταν αυτό?
Ναι, η τερεβινθίνη είναι το γνωστό νέφτι αλλά το φυσικό όχι το συνθετικό και προφανώς είναι διαφορετικό καθώς στα χρωματοπωλεία το νέφτι είναι φθηνό ενώ στα χημικά η τερεβινθίνη ακριβότερη.
Η τερβινθίνη εξατμίζεται ταχύτατα και δεν πιστεύω ότι επηρεάζει το ξύλο ή το δέρμα, εκτός και υπάρχει χρώμα πάνω τους.
Τι εστί υδρόλουτρο? Όλο δύσκολα μας βάζετε.
Το κερί από τα σκεύη απομακρύνεται όπως λέτε μόνον όταν είναι σε μικρές ποσότητες. Δυστυχώς δεν δουλεύει η μέθοδος όταν λιώνω π.χ. τα κεριά και γεμίζει ο τόπος από πιτσιλίσματα.
Από τα ρούχα συμφωνώ, το έμαθα κάποιο Πάσχα.
γιατί το λέτε αυτό;)
Να σας πω την αλήθεια δεν κατάλαβα γιατί να χρησιμοποιήσουμε τερεβινθίνη. Ισως γιατί δε γνωρίζω τις ιδιότητές της. Αν τη θέτε μόνο σαν μέσο διάλυσης του κεριού τότε δε βαδίζουμε πιο σίγουρα με το ελαιόλαδο και τη jojoba? Βιταμινούχα πραγματα! Αλλωστε το κερί δεν είναι αυτό που τρεφει το ξύλο?
Το σαπούνι ή το νέφτι θα τα βάζατε σε επιπλα "καλά", εσωτερικού χώρου;
Προφανώς η τερεβινθίνη χρησιμοποιείται και ως μέσο διάλυσης αλλά και για την ιδιότητά της να εξατμίζεται στο τέλος.
Την χρησιμοποιούν ως υλικό οι ζωγράφοι, άρα και μεις (ως καλλιτέχνες).
Ίσως να μας ακούγεται άσχημα η λέξη νέφτι, αφού την έχουμε συνδέσει με λαδομπογιές και άλλα χημικά. Η τερεβινθίνη είναι φυσικό προϊόν και από δοκιμές είδα ότι δεν επηρεάζει τις ξύλινες επιφάνειες ούτε τις δερμάτινες. ΆΛλωστε δεν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε σκεύασμα με λάδι σε δέρμα.
Ισχύει και για ξύλα εξωτερικού χώρου?
@τρικαλινός
Δε βλέπω το λόγο γιατί να μην είναι εξ' ίσου κατάλληλο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ισχύει το ...εφαρμόζουμε πάντα στην αρχή σε μικρή ποσότητα σε μια μικρή περιοχή.....
Δημοσίευση σχολίου
<< Home