Στην Κυψέλη
Μελισσοκόμος επί τω έργω
Name: BeeHappy
Location: ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ, GR

Σάββατο, Οκτωβρίου 06, 2007

Ευχάριστη Έκπληξη

Σήμερα επιτέλους βρέθηκε ο πολύτιμος χρόνος για μια γρήγορη επιθεώρηση στο δεύτερο μελισσοκήπι, αυτό κοντά στο Κέντρο Υγείας.
Το συγκεκριμένο μελισσοκήπι ήταν το πρώτο, αυτό με το οποίο ξεκίνησα. Ήταν γουρλίδικο, αφού η "επιχείρηση" μελισσοκομία στέφθηκε με επιτυχία. Ήδη ο αρχικός αριθμός κυψελών έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί.
Στάθηκε παράλληλα και σωτήριο καθώς δυο φορές μου έσωσε τη ζωή, λόγω γειτνίασης με το Κ.Υ φυσικά και τις σχετικές αλλεργικές αντιδράσεις που έχουμε ήδη αναφέρει.
Ο βασικός λόγος που αναζήτησα και βρήκα τελικά και δεύτερο σημείο εγκατάστασης ήταν η αυξημένη επιθετικότητα που παρατηρούσα στις μέλισσες του συγκεκριμένου τόπου. (Τα συμπεράσματα σε 6-7 μήνες). Δευτερευόντως ήδη είχαν αρχίσει κάποιες "παρενοχλήσεις" από γείτονες και ...φορτηγατζήδες, οι δεύτεροι φρόντισαν να στοιβάξουν βουνά από πέτρες σε απόσταση μικρή (20-30 μέτρα) από τις κυψέλες μου, οι πρώτοι την περασμένη Κυριακή θεώρησαν σωστό να στείλουν τις αρχές να μας "συμμορφώσουν".
Το δεύτερο μελισσοκήπι όπως είπα βρέθηκε, είναι κοντά στη μονή του Αγ. Εφραίμ (μεγάλη η χάρη του...), και αρκετά κοντά στα πεύκα της περιοχής, ούτως ώστε να μην χρειάζεται επιπλέον μετακίνηση για την νεκταροέκκριση του πεύκου. Το καλό όμως έχει μέσα του και το κακό και αυτό το διαπίστωσα σήμερα το πρωί. Θα εξηγήσω παρακάτω.
Το πρώτο μελισσοκήπι βέβαια παρέμεινε ενεργό, οι χώροι τοποθέτησης είναι κυριολεκτικά πολύτιμοι, και εκεί διατηρώ μέχρι 10 περίπου κυψέλες.
Είχα πάνω από έναν, ίσως και δυο μήνες να το επισκεφθώ. Ανοίγοντας την πρώτη κυψέλη (γονίδι που είχα μαζέψει την άνοιξη στο Άργος) βρέθηκα μπροστά σε αυτό το ευχάριστο θέαμα.


(Το "πιάτο", τμήμα του οποίου φαίνεται στη φωτογραφία, δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα γνωστά πιατάκια για τις γλάστρες, στα οποία προσθέτουμε πούσια -πευκοβελόνες- ώστε να μην πνίγονται οι μέλισσες όταν τις τροφοδοτούμε με ζαχαρούχα διαλύματα)

Η βασίλισσα προκομμένη και ταμαχκιάρα, όχι μόνον είχε δυο με τρία πλαίσια "πλάκα" στο γόνο, είχε φροντίσει να χτίσει ένα ολόκληρο πλαίσιο κερήθρας, στηρίζοντάς το στο πιάτο τροφοδοσίας και γεμίζοντάς του κατά τα 3/4 περίπου.



Φρόντισε όπως βλέπετε να την στηρίξει καλά την κερήθρα, προπολίζοντας προσεκτικά τη βάση του πιάτου στα σημεία που ακουμπούσε στα ξύλινα πλαίσια.


(Το 07 στο πλαίσιο μαρτυρά το έτος χτισίματος της συγκεκριμένης κερήθρας και βοηθά στη διαδικασία ανανέωσής των)

Προσέξτε το κενό που δημιουργείται ανάμεσα στις δυο κερήθρες. Η παρατηρητικότητα κάποιων συναδέλφων μας αρκετά χρόνια πριν (το κενό αυτό είναι πάντα σταθερό) οδήγησε την μελισσοκομία σε μια νέα εποχή, αυτήν των κινητών πλαισίων, αυξάνοντας κατακόρυφα την απόδοση. Τώρα αν αυτό ήταν καλό ή κακό, θέλει τη δική του ανάλυση. Όπως είπα πάντως, τίποτε δεν είναι μόνον καλό. Για να προσδιοριστεί θέλει τον άλλον πόλο του, το κακό. Γι' αυτό χρειάζεται και ο διάβολος, και η δεξιά, για να μπορεί να προσδιοριστεί η αριστερά (για τη χείρα μιλάω, μην πάει αλλού ο νους σας).
Παρατήρησα για να συνεχίσω κάτι που άφησα στη μέση παραπάνω, ότι οι κυψέλες στο Κ.Υ είχαν συγκριτικά περισσότερο γόνο συγκρινόμενες με αυτές του μοναστηριού (δε μας βοηθάει ο Άγιος, δε μας βοηθάει). Ο κάμπος του Μαραθώνα (που είναι κοντά στο Κ.Υ) διαθέτει περισσότερες καλλιεργούμενες εκτάσεις προσφέροντας την απαραίτητη γύρη που είναι αναγκαία συνθήκη για τη διατήρηση της ωοτοκίας. Ο ελαιώνας του μοναστηριού μπορεί να δίνει σε σύνολο περισσότερο μέλι, από την άλλη όμως εξασθενεί τα μελίσσια.
Κάτι παραπάνω φαίνεται ξέρει ο μπαρμπά-Γιώργης και δεν το κουνάει από κει.


Κλείνουμε το μάτι στο καλοκαιράκι που δε λέει να μας εγκαταλείψει με μια θεϊκή ερμηνεία.

Ετικέτες

5 Comments:

Blogger Beekeeper said...

Ηταν η μερα μάλλον.. κι εγω σήμερα πήγα μετα πο καιρό.

Ξερεις τι εχει ενδιαφερον? να μας πεις τι έκανες το κομάτι που βρήκες.

Εγω οποτε εχω βρει ''ελευθερες κερήθρες" γεννημένες δεν ξερω τι να τις κάνω. Μονο μια φορα ξιοποιησα μία που την εβαλα χυμα σε ενα ορφανο μελίσσι για να παρει απο αυτη μανα. Τι αλλες φορε πηγαν ολοι οι γονοι χαμένοι.

Καμια προταση?

10/06/2007 8:48 μ.μ.  
Blogger μελονικος said...

Πρέπει να πήρε και καμιά μπόρα, και μάλλον έχει αγριοβαμβακιά γιατί για πολυκόμπι δε φαίνεται.

10/06/2007 10:38 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Για την αξιοποιηση της συγκεκριμένης πίττας αν την κόψεις προσεκτικά και την ξαπλώσεις πάνω σε τελάρο με συρμα ίσως ζεσταίνοντας τα σύρματα με μετ/στή θα κρατηθεί όρθια και θα χτίσουν και το υπόλοιπο τελάρο

10/07/2007 5:07 μ.μ.  
Blogger Θεοδόσης Κατσαρός said...

Οι μέλισσες όταν δουλεύουν κάνουν στέρεα και καλή δουλειά όχι "¨αρπα κόλλα" να τ' αρπάξουν και να φύγουν σαν τους εργολάβους.....

10/07/2007 11:13 μ.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Η συγκεκριμένη κερήθρα δεν είχε ούτε υποψία γόνου πάνω της, οπότε και καταναλώθηκε ασκαρδαμυκτί.
Καθώς όμως μου έτυχε 2-3 φορές φέτος να χρειαστεί να χειριστώ ελεύθερες κερήθρες με γόνο, θα αναφέρω την εμπειρία μου. ( Δυο φορές προέκυψε από «κουνημένα» πλαίσια που οι μέλισσες έχτισαν στα ενδιάμεσα και άλλη μια από μελίσσι που το μάζεψα μέσα από τοίχο)
Σε όλες τις περιπτώσεις χρησιμοποίησα πλαίσιο χωρίς συρμάτωση, προσπάθησα να στερεώσω όσο καλύτερα γινόταν την κερήθρα στον κηρηθροφορέα (πιέζοντας το κερί) και στη συνέχεια την περιτύλιξα με σπάγκο. Αν υπήρχαν σημεία χωρίς γόνο περνούσα σύρμα το οποίο το πίεζα να μπει μέσα στην κερήθρα.
Το πλαίσιο αυτό το είχα πάντα τελευταίο στη σειρά με τους γόνους και με την πρώτη ευκαιρία το μετακινούσα όλο και πιο έξω μέχρι που το απομάκρυνα.
Πριν το απομακρύνω το τοποθέτησα οριζόντια πάνω στους κηρηθροφορείς ώστε οι μέλισσες να αφαιρέσουν ότι μέλι υπήρχε μέσα.
Με τον τρόπο αυτόν γλύτωσα όλο τον γόνο που υπήρχε πάνω στις κερήθρες.

Κοίτα να δεις Θεοδόση, και οι Γερμανοί έκαναν καλή και στέρεη δουλειά όπως τα λες, μόλις όμως ανακάλυψαν ότι κάποιοι "γκαστ αρμπάιτερς" που μιλούσαν ακαταλαβίστηκα πέρναγαν καλύτερα και ας ήταν αρπακολατζήδες, το ...ξανασκέφτηκαν.
Είναι θέμα χρόνου λοιπόν να τη δουν και οι μέλισσες ...δημόσιοι υπάλληλοι.

10/09/2007 1:20 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home