Στην Κυψέλη
Μελισσοκόμος επί τω έργω
Name: BeeHappy
Location: ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ, GR

Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2007

Βάμμα Πρόπολης

Καθώς από αύριο μας ενσκήπτει βαρύς χειμώνας και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού θα αρχίσουν να έχουν την τιμητική τους, ορίστε μια εναλλακτική, φυσική και θαυματουργή λύση.

Πρόπολη.
Συχνά αναφέρομαι σ' αυτήν και πραγματικά τη θεωρώ θαυματουργή και επιτρέψτε μου την υπερβολή.
Όπως γνωρίζετε η μέλισσα συλλέγει νέκταρ γύρη και νερό γιατί αυτά αποτελούν την τροφή της. Συλλέγει όμως και πρόπολη και αυτή είναι που την βοηθά να επιβιώνει εκατομμύρια χρόνια τώρα. Την χρησιμοποιεί ως ασπίδα αμυνόμενη ενάντια σε κάθε ξένο οργανισμό που την απειλεί, όσο μικρός (βακτήρια, μικρόβια) ή μεγάλος (μυρμήγκια, ποντίκια), περιορίζοντας τη δράση τους ή την πρόσβασή τους.
Πολύ γρήγορα να σας πω ότι, σε γενικές γραμμές, η πρόπολη αποτελείται από 55% Ρητίνες και βάλσαμα, 30% Κεριά, 10% Αρωματικά & αιθέρια έλαια & 5% Γύρη και άλλες οργανικές ουσίες (Πηγή, "Πρόπολις" Αθ. Μπίκου).
Την πρόπολη την συλλέγει ο μελισσοκόμος με δυο τρόπους. Είτε ως αποξέσματα από τα ξύλινα μέρη της κυψέλης, είτε τοποθετώντας ειδικές παγίδες.

Στην πρώτη περίπτωση η συλλογή είναι μικρότερη και πιο κοπιαστική στη δεύτερη μεγαλύτερη και κυρίως σε πιο καθαρή μορφή.
Αφού τοποθετήσουμε τις σίτες συλλογής στα επιλεγμένα μελίσσια μας (έχω παρατηρήσει ότι ορισμένα έχουν μεγάλη τάση να προπολίζουν και είναι σχετικά πιο υγιή από τα άλλα), μπορούμε να αφήσουμε το καπάκι ελαφρά ανοιχτό ώστε το φως και ο αέρας να εξαναγκάσουν τις μέλισσες να προπολίζουν ταχύτερα και περισσότερο. Σε μια από τις επόμενες επιθεωρήσεις μας θα βρούμε τη σίτα σφραγισμένη. Την αφαιρούμε και την τοποθετούμε στην κατάψυξη.

Αν και ο πρώτος τρόπος συλλογής, με απόξεση, είναι δυσκολότερος, παρ' όλα αυτά η συλλογή δεν είναι αμελητέα. Μαζεύουμε την πρόπολη και την σχηματοποιούμε σε μπαλάκια τα οποία επίσης τοποθετούμε στην κατάψυξη.
Την πρόπολη που έχουμε μαζέψει τη συντηρούμε μέσα σε σακουλάκια τροφίμων στο ψυγείο ή ακόμη καλύτερα στην κατάψυξη. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να την διατηρήσουμε σχεδόν ένα χρόνο ή και περισσότερο.
Η επόμενη επεξεργασία που πρέπει να γίνει είναι αυτή του καθαρισμού.
Θα σπάσουμε τα μπαλάκια σε μικρότερα κομμάτια και θα αφαιρέσουμε όλα τα ορατά ξένα σώματα. Στη συνέχεια θα την θρυμματίσουμε σε ακόμη μικρότερα κομμάτια και θα την αναμίξουμε με νερό. Αφού την ανακατέψουμε καλά θα αφαιρέσουμε ότι επιπλέει. Θα στραγγίσουμε το νερό και αυτό που θα μείνει θα είναι καθαρή πρόπολη. Θα την στεγνώσουμε με χαρτί κουζίνας.
Προσωπικά την τοποθετώ σ' ένα μπλεντεράκι και τη θρυμματίζω όσο γίνεται περισσότερο. Η συσκευή αυτόματα γίνεται άχρηστη για άλλη χρήση και αυτό συνιστά λόγο διαζυγίου εις βάρος σας. Πριν από κάθε θρυμματισμό την τοποθετώ στην κατάψυξη. Αν ζεσταθεί η πρόπολη είναι αδύνατο να επεξεργαστεί, τουλάχιστο με απλά ερασιτεχνικά μέσα.
Ακολουθεί η διαδικασία εκχύλισης.
Η πρόπολη μπορεί να καταναλωθεί και αυτούσια, ως μαστίχα, μέχρι να πάψει να κολλάει στα δόντια και ακολούθως την καταπίνουμε ή δοκιμάζουμε τις μπασκετικές μας ικανότητες.
Ως διαλύτη χρησιμοποιώ καθαρό οινόπνευμα (ποτοποιίας) και από φέτος τσίπουρο. Με το τσίπουρο απαιτείται μεγαλύτερο διάστημα εχκύλισης αλλά το αποτέλεσμα είναι πιο ελαφρύ (στη γεύση) και πιο εύκολα ανεκτό από τους περισσότερους.
Εννοείται ότι όσο πιο δυνατό είναι το τσίπουρο τόσο μεγαλύτερη η διάλυση των συστατικών που μας ενδιαφέρει.
Χρησιμοποιώ μια αναλογία σχεδόν 40-50% κατά βάρος. Το αποτέλεσμα είναι ένα ισχυρό βάμμα πρόπολης. Η συνήθης αναλογία είναι 30%.
Τη διαδικασία αλλά και τη σωστή διάλυση θα επιταχύνει η τακτική ανάδευση του διαλύματος αλλά και η μικρή θέρμανση αυτού (το χειμώνα μια καλή λύση είναι το καλοριφέρ).
Σε 30 με 40 μέρες φιλτράρω το διάλυμα διαδοχικά σε λεπτότερο φίλτρο καταλήγοντας σε διαυγές αποτέλεσμα.
Το τοποθετώ σε σκουρόχρωμα φιαλίδια με σταγονομετρικό πώμα και είναι έτοιμο για χρήση.
Ακολουθώντας κανείς τις προφυλάξεις για ενδεχόμενη αλλεργική αντίδραση, μπορεί να καταναλώσει από μια έως περισσότερες σταγόνες είτε απ' ευθείας είτε μέσα σε αφεψήματα τσαγιού ή ακόμα και διαλυμένες σε μέλι. Αν μερακλωθείτε μπορείτε να το δοκιμάσετε και σε σφηνάκι. ( Το ίδιο καλά θα διαλυθεί και σε βότκα, πάντα συντροφική ή και σε τζιν, εδώ θα εξομολογηθώ τις αστικές μου αδυναμίες στο βρετανικό και μόνο, προϊόν).
Το ίδιο αποτελεσματική είναι η δράση της σε πληγές, εκδορές κλπ, αλλά και στις άφθες (η εφαρμογή γίνεται με μπατονέτα).


Καλό χειμώνα σύντροφοι, και εκτός από πρόπολη φροντίστε και για μια ζεστή αγκαλιά.

Το είπαμε ότι υπάρχει κόλλημα.

Χαρισμένο σε όλα τα καρντάσια

Ετικέτες , ,

20 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΓΛΥΚΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ γεματα υγεια και δημιουργία. Να σε χαιρονται οι δικοι σου και να τους χαιρεσαι κι εσυ.

μπι χάπι ολ γουέδερ,

Μια ζεστη αγκαλια απο την ζαργανικη οικογενεια

12/12/2007 12:25 μ.μ.  
Blogger Aspa said...

.. κι' άλλη μια ζεστή αγκαλιά και δυο σβουρηχτά φιλιά απ΄τη μάνα Σαλονίκη την προπολισμένη!

Χρόνια και καλά και πολλά, με έμφαση στο πρώτο, γιομάτα χαρά, Ρούλα, Κωστή και Ναταλίτσα.

Υ.Γ. ... το σπίτι μας μοσχομυρίζει αρώματα πορτοκαλιού που μας θυμίζουν τ΄όμορφο περβόλι σας...

12/12/2007 12:35 μ.μ.  
Blogger Yorgos said...

Μην νιώθεις ενοχές, δεν είναι αδυναμία.Το τζίν ήταν το κατεξοχήν ποτό των λούπμεν της βόριας νήσου. Εχει προλεταριακή ιστορία...

12/12/2007 2:32 μ.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Πολλά ευχαριστώ γεμάτα με φιλιά σε όλους.
Την επόμενη φορά θα το απολαύσω απενοχοποιημένος :-)

12/12/2007 2:40 μ.μ.  
Blogger Θεοδόσης Κατσαρός said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

12/12/2007 7:42 μ.μ.  
Blogger Θεοδόσης Κατσαρός said...

Σπύρο για την ονομαστική σου εορτή, σου εύχομαι χρόνια πολλά πολλά, πολύχρονος και κάθε οικογενειακή ευτυχία!!!
photo

12/12/2007 7:43 μ.μ.  
Blogger μελονικος said...

Χρόνια πολά για τη γιορτή σου.
Πολύ ωραίο και χρήσιμο αυτό για τη πρόπολη. Δεν τα ήξερα. Θα κάμω και εγώ.

12/12/2007 11:11 μ.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Ευχαριστώ πολύ όλους.
Υγεία και προκοπή.

12/13/2007 10:20 π.μ.  
Blogger witchofdaffodils said...

Στο μπλεντεράκι την έβαλα, στο μυλο του καφέ την άλεσα, στο γουδι την κοπανησα αλύπητα, σα μασημένη τσίχλα βγήκε!

12/18/2007 10:54 π.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Αν τα είχα κάνει όλα αυτά και γω τώρα θα πλήρωνα διατροφή...

12/18/2007 11:33 π.μ.  
Blogger glam said...

Μπορεί κάποιος να με προμηθεύσει μικρή ποσότητα ακατέργαστης πρόπολης;
Υ.γ. αυτό για το διαζύγιο είναι σύγουρο; ή θα τα λερώσω τσάμπα:-)

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

12/21/2007 1:31 π.μ.  
Blogger BeeHappy said...

@glam
Στίλε mail με διεύθυνση.

12/23/2007 8:46 μ.μ.  
Blogger oktay said...

http://www.youtube.com/watch?v=c4y5IIlNJLU

VERY VERY NICE.....
FROM TURKEY;-)

1/16/2008 10:38 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

μολις παρεληφθη σκουροχρωμο φιαλιδιο με το εν λογω βάλσαμο...

η πρωτη γουλια ηταν σκετο τσιπουρο

ηπια και δευτερη μπας και δεν καταλαβα καλα (χικ!!!)

παλι τσιπουρο, ξαναδιαβασα καλυτερα το φακιν μάνιουαλ(ως γνωστον nobody reads it!!!)

αα, εφταιγε οτι ξεχασα να κανω την αναδευση... η τριτη γουλια ήταν και η τυχερη...

ως δια μαγειας ο πονολαιμος εξαφανιστηκε πριν τελειωσω το ευχαρηστηριο τουτο ποστ...

στο ζαργανακι σκεφτομαι να την διαλυσω στο γαλα του. Ελπιζω να μην χαθει η δυναμη της (δεν το διευκρινησατε αυτο μπι χαπι μου... το παιδι μου δυσκολευεται ακομη να φάει μελι, γιατι άραγε;).

Θα επανελθω με τα αποτελεσματα στο βρεφος μου που πασχει απο γαιδουρόβηχα εδω και μια βδομαδα (δεν εχει ακροαστικα ευτυχως)και ειναι πολυ μικρο για να πιει κατι παραπανω απο χαμομηλακι με μελι, που μας το φτυνει στα μουτρα... απο την κουνια φαινονται λεμεεεε).

Μια ζεστη αγκαλια από δυο ψαράκια σε όλη την μπι χαπική οικογένεια.

Είμαστε πολυ τυχεροι που μας θεωρειτε φίλους σας...

φιλιααα,
ζαργανα μετά πριγκηπίσσης Μαρίας

2/21/2008 4:00 μ.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Περαστικά!
Για τη μικρή δοκίμασε πρώτα μια μικρή σταγόνα σε μια μεγάλη κουταλιά χλιαρό & γλυκό γάλα. Περιμένεις καμιά ώρα για αντιδράσεις (αλλεργικές εννοώ) και όταν όλα πάνε καλά αύξησε την ποσότητα (3-4) σταγόνες σε όση ποσότητα γάλα θέλεις (όση δεν δυσανασχετεί η πριγκηπέσα)2-3 φορές την ημέρα. Δώσ' της και δυο φιλιά από μας.

2/21/2008 4:13 μ.μ.  
Blogger popelix said...

Καλησπέρα! Βρήκα ακατέργαστη πρόπολη και σκέφτηκα να φτιάξω βάμμα, μιας και αγοράζω έτοιμο αρκετά συχνά. Η αναλογία που περιγράφεται εδώ είναι παρόμοια με αυτή του εμπορίου (η γνωστή μάρκα από το φαρμακείο...); Μπορώ να χρησιμοποιήσω καθαρό οινόπνευμα ή τότε θα μπορώ να το χρησιμοποιήσω μόνο τοπικά; Μιας και εμένα μου μοιάζει με τσίχλα η πρόπολη που πήρα, μπορώ να την κόψω με κοπίδι μικρά κομματάκια; Για τα 50 γρ. που αγόρασα, 130 με 150 γρ. οινόπνευμα είναι καλά;

Απορίες τέλος! Ευχαριστώ προκαταβολικά!!!

7/29/2009 12:07 π.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Συγγνώμη για το καθυστερημένο της απάντησης.
Την πρόπολη πρώτα θα την καταψύξετε και μετά θα την σπάσετε σε όσο γίνεται μικρότερα κομματάκια, με ένα μεταλικό γουδί, ας πούμε.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τσίπουρο (ρακί) αντί για καθαρό οινόπνευμα, θα αφήσετε την πρόπολη όμως σχεδόν διπλάσιο χρόνο μέσα (σχεδόν 2 μήνες) με συχνή ανάδευση.
Η αναλογία που αναφέρετε είναι καλή.

8/05/2009 9:30 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Καλησπέρα κι από μένα, μόλις τράκαρα πάνω στο ιστολόγιό σας. Θα ήθελα μία διευκρινιστική πληροφορία. Έχω στην κατάψυξή μου πρόπολη από τον Αύγουστο. Τσίπουρο δεν είχα. Την πρόπολη μου την έδωσε φίλος εκ συμπρωτευούσης (απ' την παραγωγή στην κατανάλωση που λένε) με πλήρεις οδηγίες παρασκευής.
Από καθαρή χαζομάρα δεν προμηθεύτηκα τσίπουρο απ' την Χαλκιδική (για εντριβές, το βαρβάτο) και σήμερα έψαξα εδώ στα πέριξ (Αθήνα) αλλά το ανώτερο που βρήκα ήταν διπλής απόσταξης 45 βαθμών (πεντανόστιμο, πήρα και 1 1/5 λίτρο για το σπίτι). Ο Μακεδών προμηθευτής, όμως, μου είχε μιλήσει για περισσότερους βαθμούς (αν και το πρώτο που είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος ήταν απλό τσίπουρο με γλυκάνισο και μάλλον εμπορίου).
Τέλος πάντων μη σας ζαλίζω με τα οικογενειακά μου. Κάνει το 45 βαθμών τσιπουράκι (να πάρω άλλο 1 1/5 λίτρο δηλαδή) ή να ψάξω καλύτερα στην αγορά; Η πρόπολη που έχω είναι καθαρή (μερακλής μελισσοκόμος ο άνθρωπος - με σύστημα) και αρκετή για 1 1/5 λίτρο τσίπουρου.
Σας παρακαλώ, κάτι ακόμα: Τα πράσινα γυάλινα μπουκάλια κάνουν ή θέλει κάτι σκουρότερο;
Πολύ σας ευχαριστώ
Κατερίνα

10/05/2009 3:39 μ.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Φυσικά και κάνει, θα χρειαστεί απλά διπλάσιος χρόνος για την εκχύλιση. Μπορείτε βέβαια να το "ενισχύσετε" με καθαρό οινόπνευμα σε ότι αναλογία επιθυμείτε.
Προσωπικά μου αρέσει το τσίπουρο χωρίς αρωματικά (κάτι σα την Κρητική ρακί δλδ) και τέτοιο χρησιμοποιώ και γω.
Τα μπουκάλια που αναφέρετε κάνουν αλλά καλό είναι να τα φυλάτε συμπληρωματικά σε σκοτεινό μέρος.
Με το βάμμα αυτό και καλή διάθεση τη γρίππη θα την ακούτε μόνον στην tv.

10/05/2009 3:59 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Χίλια ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Διάλυσα ήδη την πρόπολη στο τσίπουρο που αγόρασα σήμερα και την τοποθέτησα κάτω απ' το ντουλάπι της κουζίνας. Θα το ανακινώ τακτικά για ένα δίμηνο περίπου και μέχρι να γίνει θα αγοράσω κι άλλο τσίπουρο νά χουμε κάτι να πίνουμε όσο περιμένουμε ;) Τα συγχαρητήριά μου για την ιστοσελίδα σας :)
Κατερίνα

10/05/2009 4:32 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home