Στην Κυψέλη
Μελισσοκόμος επί τω έργω
Name: BeeHappy
Location: ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ, GR

Κυριακή, Δεκεμβρίου 21, 2008

Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς.


Ο τρίτος Παγκόσμιος πόλεμος έχει αρχίσει προ πολλού. Δεν το λέω εγώ, το έχει πει ο Κρις Μαρκέρ. Ξεκίνησε από τότε που η επίσημη κρατική βία υποχρεώθηκε να οργανώσει τις ειδικές δυνάμεις καταστολής προκειμένου να αντιμετωπίσει την ανεπίσημη βία του αντάρτικου των πόλεων. Έχουμε ήδη μπει στην ιστορική περίοδο της γενικευμένης βίας.
Και ο πλέον χοντροκέφαλος έχει συνηδειτοποιήσει πως δεν είναι η προσωπική εργασία που γεννά τις περιουσίες. Η περιουσία είναι η συνέπεια μιας κλοπής, είτε νόμιμης είτε παράνομης. Η επικρατούσα μορφή κλοπής είναι η νόμιμη (στην μαρξιστική γλώσσα λέγεται «παρακράτηση της υπεραξίας»).
Η κυρίως ειπείν κλοπή, φυσικά δεν είναι νόμιμη, αλλά οι «κλέφτες» υπέδειξαν τρόπους «νομιμοποίησης» της, όχι πια στο επίπεδο της καλά οργανωμένης ληστείας, αλλά στο επίπεδο της πολυπλοκότητας των κοινωνικών σχέσεων, όπου η νομιμότητα και η παρανομία, η βία και η πειθώ, η καλή συμπεριφορά και η βαρβαρική συμπεριφορά διαπλέκονται με τέτοιον τρόπο που είναι αδύνατον πια να διακρίνεις που σταματάει η άρνηση και που αρχίζει η κατάφαση σ’ ένα σύστημα (το καπιταλιστικό) στο οποίο η κυριαρχούσα παράμετρος είναι η αρνητικότητα. Οι «κλέφτες» αποκάλυψαν το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού, το οποίο στηρίζεται στη νομιμοποιημένη κλοπή, ο οποίος (καπιταλισμός) καταφεύγει ολοένα και περισσότερο στην ανοιχτή βία.
Φυσικά κάθε μορφή βίας έχει τη στρατηγική της. Οι μεν (κοινοί ληστές) θέλουν να γίνουν καπιταλιστές στη θέση των καπιταλιστών, οι δε (αντάρτες πόλεων) θέλουν να διώξουν τους καπιταλιστές.
Για άλλη μια φορά η πειθώ των όπλων αποδεικνύεται ισχυρότερη από το όπλο της πειθούς. Το πανάρχαιο δίκαιο του ισχυρότερου παραμένει πάντα πιο ισχυρό από το Δίκαιο των νομοδιδασκάλων, παρά τις τερατώδεις προσπάθειες των τελευταίων να «συμμορφώσουν» δια του Δικαίου ένα κόσμο βαθύτατα άδικο, στη ίδια τη ρίζα του κοινωνικοοικονομικού του συστήματος.
Οι μέλισσες είναι «μπάσταρδα» έντομα, καθώς η μητέρα τους (βασίλισσα) έχει καλά φυλαγμένο μέσα της το σπέρμα πολλαπλών κηφήνων. Ίσως αυτό, να τις κάνει ισχυρές και γοητευτικές συγχρόνως, αλλά αυτό θα είναι το θέμα μιας άλλης ανάρτησης, σχετικής και με την καταγωγή της ιδιοκτησίας στην ανθρώπινη κοινωνία. Οι πρόσφατες εξελίξεις άλλαξαν λίγο τη σειρά.
Η τζαζ είναι ένα «μπάσταρδο» μουσικό ιδίωμα, που έχει όλη τη γοητεία των νόθων.
Οι αντάρτες των πόλεων είναι κοινωνικά «μπάσταρδοι» άνθρωποι, που έχουν όλη τη γοητεία όλων εκείνων που δεν συμπαθούν τη νομιμότητα, κυρίως όταν αυτή κρύβει τεχνηέντως την παρανομία. (Κάθε φτωχός κατά βάθος συμπαθεί τους κλέφτες και όλους τους εν γένει παρανομούντες. Η περίφημη «γοητεία της αμαρτίας» έχει την ψυχολογική της ρίζα στον πόθο της ανατροπής της «καθεστηκυίας τάξεως», που αν δεν υπάρχει στον άνθρωπο αυτός καταντάει είτε φυτό, είτε χάχας καλόγερος, είτε καλά βολεμένος μέσα στην «ψευδή του συνείδηση».
Οι αντάρτες των πόλεων δεν είναι ούτε «καλοί» ούτε «κακοί». Είναι και τα δύο. Όπως και οι μέλισσες. Όπως και η τζαζ δεν είναι ούτε αισιόδοξη ούτε απαισιόδοξη. Είναι ταυτόχρονα και τα δύο στο ίδιο κομμάτι. Όπως και ο καπιταλισμός που δεν είναι ούτε καλός ούτε κακός καθευατός. Ο σοσιαλισμός βγαίνει μέσα από τον καπιταλισμό ως ιστορική και διαλεκτική συνέχεια. Στο αμέσως προηγούμενο κοινωνικό σύστημα, τη φεουδαρχία, ο καπιταλισμός ήταν καλός καθευατός. Ο καπιταλισμός είναι ο «πατέρας» μας. Αλλά όπως και τον φυσικό μας πατέρα δεν πρέπει να τον σεβόμαστε περισσότερο απ’ όσο του αξίζει. Κυρίως όταν έχει γεράσει πάρα πολύ και έχει ξεκουτιάνει σε σημείο που να κάνει τη μια βλακεία μετά την άλλη.
Σε πείσμα όλων των ρομαντικών, όπως πάντα, (ξανακούστε τον Κεμάλ του αγαπημένου Γκάτσου) η τελική πράξη της ριζικής Αλλαγής θα γραφτεί και πάλι με τα όπλα, είτε μας αρέσει είτε όχι.
Η ιστορική νομοτέλεια δεν είναι πρόβλημα αρέσκειας ή απαρέσκειας. Αν ήταν θα είχαμε λύσει ήδη όλα τα προβλήματά μας με τον πιο ανώδυνο και ειρηνικό τρόπο. Κανείς δεν είναι τόσο ηλίθιος ώστε εξαρχής να προκρίνει τη βία ως τρόπο επίλυσης των διαφορών. (Βασίλης Ραφαηλίδης).
Και όπως έχω ξαναγράψει..."Ο θάνατος του καπιταλισμού δεν θα είναι το αποτέλεσμα μιας μαχαιριάς στην καρδιά, θα προκύψει από ένα εκατομμύριο τσιμπήματα μέλισσας. Αυτά τα τσιμπήματα είμαστε εμείς".

Καλή χρόνια, καλούς αγώνες σύντροφοι.

Υ.Γ. Η φωτογραφία είναι από το blog του συντρόφου Χάρη.


18 Comments:

Blogger melitis ΠΗΝΕΙΑΣ said...

τσιμπάμε και ανεβαίνουμε στον Όλυμπο.
το μπάσταρδο του ανθρώπου είναι στον χρόνο που έκλεψε από τα άλλα ζώα.
δεν είναι μόνο η παρακράτηση αλλά και η απουσία νόμων των εφήμερων πολιτών του Δήμου(ο Σόλων την κοπάνησε καιο Λυκούργος για να εφαρμοστούν οι νόμοι).
ναι τα όπλα πάντα και ο πόλεμος αλλά σε τι πλαίσιο;βαρβαρικό με ιστορική νομοτέλεια;
η αίσθηση του να γίνουμε καλύτεροι από τους προγόνους δημιουργεί αυτάρκεια και κατανόηση των κύκλων της Φύσης και νομοτέλεια σιφονιού στροβίλου δημιουργεί.
η αίσθηση ότι οι πλούσιοι μπορούν να αγοράσουν όργανα θα δημιουργήσει το αληθινό μπάσταρδο της ανθρώπινης ματαιοδοξίας.
χαιρετώ ,
ευχόμενος δράσεις ευδαιμονίας σήμερα την μεγαλύτερη νύχτα του ενιαυτού .
με μυθολογική προσέγγιση και φιλικά.

12/22/2008 1:32 π.μ.  
Blogger pispirigos21 said...

Η επανασταση του λαου απεναντι στους "ΝΟΜΙΜΟΥΣ"κλεφτες του συστηματος ειναι κοντα.Αγρυπνητε συντροφοι....

12/22/2008 9:04 π.μ.  
Blogger Beekeeper said...

Κανείς δεν είναι τόσο ηλίθιος ώστε εξαρχής να προκρίνει τη βία ως τρόπο επίλυσης των διαφορών...

καλη χρονια

12/23/2008 12:18 μ.μ.  
Blogger Μάντης Τειρεσίας said...

Τι να πει κανείς για όλα αυτά τα νοήματα που παραθέτονται στο κείμενό σου ρε σύντροφε Μελισσοκόμε.... Πιστεύω πως το να το διαβάσει κανείς 3 και 4 φορές είναι υπεραρκετό για να πλέξει ιδέες και νοήματα που γονιμοποιούνται απο αυτό.... Είναι λες και βρισκόμαστε άνοιξη λίγο πριν τον αφεσμό.... Ολη η πλάση συνομωτεί για την επιβίωση και εμείς καθόμαστε και παρατηρούμε...
Ομως ρε σύντροφε (και με όλο τον σεβασμό που σου τρέφω) πιστεύω πως ο τίτλος που διάλεξες να φορέσεις πάνω στο πολύχρωμο κείμενό σου, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι λάθος διότι είναι "πιασιάρικος". Δεν νομίζω πως η πάλη των τάξεων, ή ακόμη καλύτερα ο σφετερισμός της υπεραξίας της εργασίας χρειάζονται παντιέρα για να βγουν στον αέρα. Απο μόνα τους είναι ένα μελίσσι που τους ανοίγεις το καπάκι άνοιξη χωρίς καπνιστήρι... Εργάζονται σκληρότατα μέχρι κάποιος να τους προκαλέσει μια μέγιστη διαταραχή....
Χαιρετίζω τον άνεμο που ο Ραφαηλίδης σε έχει εμπνεύσει και για να μην κουράσω τους συναναγνώστες σταματώ εδώ, διότι θα μπορούσα να αραδιάσω με τόσο καλή αφορμή σκέψεις ένα σωρό, που πολύ φοβάμαι πως θα κούραζαν..

Πότε θα κάνουμε μια κοινή προσπάθεια για να φτιάξουμε κάτι για τον Βασίλη Ραφαηλίδη;
Νομίζω πως σίγουρα θα είχε αξία στους καιρούς μας...

Επειδή όμως με παραπλάνησε η απάντηση του φίλου Κώστα, να παραθέσω λίγο και την δική μου σκοπιά. Δεν νομίζω πως κανένας κυνηγάει την βία για να επιλύσει τις διαφορές του. Αλλωστε δεν είμαστε ζούγκλα... Υπάρχουν όμως κάποιες ψυχολογικές βίες που σου σπρώχνουν το χέρι να ρίξει την πέτρα και που αγκαλιάστηκαν απο το κείμενο του Σπύρου. Αλλωστε Κώστα αν πραγματικά θα έπιανες κάποιον να σου καταστρέφει κάτι για το οποίο έχεις παλέψει και αφοσιωθεί, τότε θα προέκρινες την βία ως τρόπο επίλυσης διαφορών ή θα άφηνες μις μεροληπτική κλίκα να αποφασίσει για χάρη σου....
Δυστυχώς ή ευτυχώς (διότι φυσικά δεν υπάρχει καλό και κακό) ζούμε στο Γιουνανισταν....

Φιλικά και συντροφικά....

12/23/2008 5:42 μ.μ.  
Blogger melitis ΠΗΝΕΙΑΣ said...

παίζει ρόλο και η ακτίνα της φερεμόνης(ιδιοκτησία δόγμα κόμμα )

12/24/2008 2:31 π.μ.  
Blogger faraona said...

Ευχομαι απο καρδιας
Καλα Χριστουγεννα και
Ευτυχισμένο τον καινουργιο χρόνο!!!
ΑΓΑΠΗ ,ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΡΉΝΗ ΣΕ ΌΛΟΥς ΜΑς!

12/24/2008 9:26 π.μ.  
Blogger Θεοδόσης Κατσαρός said...

Χρόνια Πολλά & Καλά Χριστούγεννα!

12/24/2008 6:50 μ.μ.  
Blogger PanKok said...

Σπύρο σου εύχομαι Χρόνια Πολλά & Καλά Χριστούγεννα!
Να χαίρεσαι την οικογένεια & πάντα με υγεία!

12/25/2008 9:47 π.μ.  
Blogger chaniabee said...

χρόνια πολλά !!!!!!!!!!!!!!!!!

12/25/2008 7:03 μ.μ.  
Blogger ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ said...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ,ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΟΝΕΙΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!!

12/25/2008 8:15 μ.μ.  
Blogger Arıcı 07 said...

Best wishes for a Haapy New Year.

12/25/2008 11:28 μ.μ.  
Blogger Σταύρος Χαμπάκης said...

Εύχομαι σε όλους ειρήνη, ευτυχία και πάνω απ' όλα υγεία!
Το 2009 να πραγματοποιηθούν τα όνειρα όλου του κόσμου και να διατηρήσουμε τον πλανήτη μας ζωντανό και μαζί του και την Ελλάδιτσα μας!
Καλές Γιορτές και ευτυχισμένος ο καινούργιος Χρόνος!

12/29/2008 1:02 μ.μ.  
Blogger glam said...

"Και ο πλέον χοντροκέφαλος έχει συνηδειτοποιήσει πως δεν είναι η προσωπική εργασία που γεννά τις περιουσίες. Η περιουσία είναι η συνέπεια μιας κλοπής, είτε νόμιμης είτε παράνομης."
Αγαπητέ σύντροφε μελισσοκόμε:
Διαβάζοντας την παραπάνω παράγραφο έχω μια απορία!
Αν εσείς , ως καλός και εργατικός μελισσοκόμος , δημιουργήσετε τα επόμενα 10 χρόνια, μια ισχυρή μονάδα 1000 ή και περισσοτέρων μελ/σμηνών , με παραφυάδες κλπ, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο κάποια “περιουσία”, θα είστε κλέφτης , έστω και “νόμιμος”;

Και αν ναι, ποιόν θα έχετε κλέψει;

Καλή Χρονιά (και μελισσοκομικώς , εννοείτε!)

12/30/2008 11:16 μ.μ.  
Blogger markos aliprantis said...

Τελικά τα κατάφερα μετά απο την ταλαιπωρία που είχα και κατέβηκα σήμερα στην Πάρο.Εύχομαι καλή χρονιά με υγεία και όλα τα υπόλοιπα έρχονται.

12/31/2008 2:32 μ.μ.  
Blogger Θεοδόσης Κατσαρός said...

Χρόνια Πολλά & Ευτυχισμενο το 2009 με υγεία και ευτυχία!

12/31/2008 10:56 μ.μ.  
Blogger PanKok said...

Σπύρο, Καλή Χρονιά γεμάτη Υγεία & Ευτυχία! Να χαίρεσαι την οικογένεια!

1/01/2009 10:35 π.μ.  
Blogger Γιώργος από Χανιά said...

Καλή Χρονιά με υγεία και ευτυχία!

1/01/2009 10:48 μ.μ.  
Blogger Κώστας Ελευθεριου said...

Οτι στον κόσμο επιθυμείς και πλάθεις με το νου σου, να σου το φέρει η χρονιά στην πόρτα του σπιτιού σου .
Καλή Χρονιά και γλυκιά σαν το μέλι μας

1/02/2009 2:25 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home