Στην Κυψέλη
Μελισσοκόμος επί τω έργω
Name: BeeHappy
Location: ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ, GR

Κυριακή, Φεβρουαρίου 25, 2007

Κηφηνογόνο (αρρενοτόκο) Μελίσσι

Μια από τις πλέον δυσάρεστες, και για το μελισσοκόμο και για το μελίσσι, καταστάσεις είναι αυτή της απρόβλεπτης απώλειας της βασίλισσας. Γνωρίζετε ήδη, όσοι παρακολουθείτε το blog, ότι η βασίλισσα είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη και επιβίωση ενός μελισσοσμήνους. Είναι, θα μπορούσαμε να πούμε, το "πρώτο κινούν αίτιο" της δημιουργίας του είδους μέλισσα.
Οι βασίλισσες χάνονται από πολλές και διάφορες αιτίες. Άλλες θα πέσουν ηρωικά στη διεκδίκηση της βασιλείας από τις αδερφές τους, άλλες θα καταλήξουν στο στομάχι κάποιου φτερωτού πλάσματος στο ένα και μοναδικό γαμήλιο ταξίδι, άλλες λόγω γήρατος (οι πιο τυχερές), και άλλες θύματα της απροσεξίας του μελισσοκόμου.
Εφ' όσον πίσω στην κυψέλη υπάρχει διαθέσιμο αυγό μέχρι 3 ημερών κανένα πρόβλημα, θα ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας μιας νέας και ωραίας.
Το πρόβλημα ξεκινάει όταν απουσία φρέσκου γόνου χαθεί η βασίλισσα.
Ελλείψει του συνεκτικού παράγοντα που λέγεται φερομόνη η οποία δίνει τον τόνο και τον ρυθμό στις καθημερινές εργασίες, το μελίσσι αποσυντονίζεται πλήρως. Για τριάντα περίπου ημέρες θα βρίσκεται σε μια λανθάνουσα κατάσταση χάνοντας κάθε σειρά στο, μόλις λίγες μέρες πριν, τέλεια προκαθορισμένο πρόγραμμά του.


Το οξαλικό οξύ που χρησιμοποιώ για την καταπολέμηση του παράσιτου "βαρρόα", μπορεί να είναι βιολογικό και αρκετά αποτελεσματικό, δεν παύει όμως να προκαλεί ενίοτε και προβλήματα. Αρχές Γενάρη είχε γίνει η εφαρμογή, την προηγούμενη μόνο βδομάδα κατάφερα να βρω χρόνο για μια καλή επιθεώρηση. Τα αποτελέσματα τα βλέπετε, όπως τα είδα και γω μόλις άνοιξα το καπάκι. Κηφήνες δεν δικαιολογούνται σε μικρά και αδύναμα μελίσσια αυτήν την εποχή. Το χαρακτηριστικό βούισμα μαζί με την παρουσία αρκετών κηφήνων, ήταν χαρακτηριστικά του τι θα έβλεπα προχωρώντας βαθύτερα.

(Αναγνωρίζετε τους κηφήνες? Είναι αυτοί με τα μεγάλα μάτια εκτός των άλλων. Ξέρετε γιατί έχουν περισσότερα και μεγαλύτερα μάτια από τις μέλισσες? Για να "σημαδέψουν" καλά τη βασίλισσα στο εναέριο γαμήλιο γλέντι. Η ανάγλυφη κόκκινη ουσία πάνω στον κηρηθροφορέα είναι η μαγική πρόπολη.)

Ανοίγω τα πλαίσια λοιπόν και το θέαμα είναι απογοητευτικό και χαρακτηριστικό της κατάστασης που περιγράφαμε παραπάνω.


Διάσπαρτα κηφηνοκέλια σε σκόρπια σημεία της κερήθρας. Τι έγινε λοιπόν? Η βασίλισσα προφανώς υπήρξε θύμα της προ διμήνου θεραπευτικής επέμβασης. Λόγω χειμώνα, αλλά και αδυναμίας της συγκεκριμένης βασίλισσας, είχε σταματήσει η γέννα. (Φυσιολογική κατάσταση στις βόρειες και κρύες περιοχές, όχι όμως και στην Ανατολική Αττική, ειδικά με τις φετινές συνθήκες, σκεφτείτε ότι έχω ήδη μελίσσια με γόνο σε 8 πλαίσια!). Ο μελισσοκόμος (εγώ δηλαδή) δεν φρόντισα να επιθεωρήσω στο χρόνο που έπρεπε με την επιμέλεια που έπρεπε. Το αποτέλεσμα ήταν να περνάν οι μέρες και το μελίσσι να παραμένει ορφανό. Το ένστικτο της επιβίωσης λειτούργησε και οι εργάτριες πλέον (ως θηλυκά άτομα) προσπάθησαν να υποκαταστήσουν την απούσα βασίλισσα. Άρχισαν να γεννούν, αλλά ως αγονιμοποίητα άτομα δυστυχώς καταφέρνουν να δημιουργήσουν μόνο κηφήνες όπως έχουμε ξαναπεί στο σχετικό post. Προσέξτε τη χαρακτηριστικά ακατάστατη και σκόρπια γέννα. Το μελίσσι φθίνει πλέον με γρήγορους ρυθμούς καθώς δεν αναπαράγονται νέα θηλυκά άτομα ενώ αντίθετα πολλαπλασιάζονται τα αρσενικά, τα οποία καταναλώνουν τις τροφές και το μελίσσι αρχίζει να λιμοκτονεί.

Εγκαταλείπει το γόνο του ο οποίος και θα νεκρωθεί. Κάποιοι κηφήνες θα καταφέρουν να βγούν, άλλοι δεν θα δουν ποτέ το φως της μέρας. Ο νεκρός γόνος (με άσπρο χρώμα) μέσα στο κελί θα γίνει εστία μόλυνσης, ασθένεια η οποία λέγεται ασκοσφαίρωση.



Οι φουκαριάρες προσπάθησαν να φτιάξουν και βασιλοκέλι από τον κηφηνόγονο. Είναι αυτό που μοιάζει με βελανίδι πάνω στην κερήθρα. Εκτός της απώλειας του μελισσιού, "άχρηστες" πλέον είναι και οι κερήθρες του οι οποίες είναι γεμάτες κηφηνοκέλια και μεταδοτικές ασθένειες. Θα οδηγηθούν σύντομα στον κηροτήκτη για να ξαναγίνουν κεράκι. Καταδικασμένος είναι και όσος πληθυσμός απέμεινε, καθώς αν έκανα το λάθος να τον ενώσω σε ένα άλλο μελίσσι, οι "ψευτομάνες" θα θανάτωναν τη βασίλισσά του την οποία θα θεωρούσαν ανταγωνίστρια.


Το εναπομείναν σμήνος στην παραπάνω φωτογραφία είναι μια μικρογραφία "μελισσόσφαιρας", τακτική που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για την επιβίωσή τους στη διάρκεια του χειμώνα. Αλλά αυτό είναι θέμα ενός άλλου post.

Ετικέτες , , ,

4 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

ΑΝ ΕΝΩΝΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΛΙΓΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΥΛΕΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΕΛΛΙΣΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΑΜΜΕΣΗ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΡΕΝΟΤΟΚΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΤΟΥ ΥΓΕΙΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2/26/2007 1:35 μ.μ.  
Blogger Beekeeper said...

Δεν ξέρω τι θα γινόταν αν ένωνες... αλλα θα επαιρνα όρκο οτι το μελίσσι που περιγράφεις ειναι δικό μου! Εκανα σήμερα κι εγω μια επιθεώρηση και βρήκα ενα ολόιδιο.

Μειωμένος πληθυσμός, κηφήνες, ατακτος κηφηνογόνος. Παρκμάζουσες κερύθρες και η αρχη της ασκοσφάιρωσης... σου λεω ειναι
ο λ ο ι δ ι ο

Το μονο θέμα ειναι οτι έχω αρκετό πληθυσμο και τον λυπάμαι. Δοκίμασα να βάλω μέσα αυγο μέρας και να τις προκαλέσω αν μου κανουν μια νεα βασίλισσα. Λες να δουλέψει?

3/04/2007 3:47 μ.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Το έχω δοκιμάσει πολλές φορές χωρίς επιτυχία. Θα το διαπιστώσεις σε λίγες μέρες. Αν δεις οτι απλά σφράγισαν το γόνο χωρίς βασιλοκέλια σημαίνει αποτυχία. Η συνένωση το πιθανότερο θα οδηγήσει σε θανάτωση της βασίλισσας. Η λύση είναι να τιναχτεί μακριά, 400-500 μέτρα, ώστε να γυρίσουν οι εργάτριες και να μπουν στις υπόλοιπες κυψέλες και να χαθούν οι ψευτομάνες.

3/05/2007 9:15 π.μ.  
Blogger Beekeeper said...

Η αλήθεια ειναι οτι σε αντισοιχες περιπτωσεις ταλαιπωρηθηκα τρομερα πολυ. Μια φορα έκανα αυτο που λες, "απελυσα" ενα μελισσι και μετα με επιασε καταθλιψη. Και ενα άλλο που ημουνα σιγουρος οτι θα το σχολάσω αλλα δεν προλαβα τοτε και εμεινε αν-επιθεώρητο για καμια 20αρια μερες, τελιακ εδωσε βασιλισσα και σε πληροφορω οτι αυτη τη στιγμη ειναι τουρκος.

Δεν ξερω, ειναι σιγουρα τζογος. Αλλα και το ρισκο του να ενωσεις οπως λεει ο ανώνυμος φιλος δεν ξερω αν ειναι και τοσο καλο γιατι οταν υπαρχει ήδη προσβολη απο ασκοσφαίρωση παμε σε αλλα επίπεδα.

3/05/2007 11:21 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home